Bakgrunden är att måltidsenheten inom Skellefteå kommun genomgår en stor förändring. Större tillagningskök ska tas i bruk på flera platser i kommunen. Målet är att de ska serva skolor, äldreomsorg och mindre förskolor i närområdet med mat. Som ett led stängs också vissa kök och de yrkesgrupper som berörs är kockar, restaurangbiträden och även måltidspersonal på mindre förskolor. Men det finns stark oro, enligt Kerstin Aronsson.
– Det är många med mig som oroar sig för att förlora jobbet, säger hon.
I våras utlystes 23 tjänster i tre nya tillagningskök. Det är Tallbacka i Bureå, Baldergymnasiet och köket på den nybyggda Lejonströmsskolan i Skellefteå.
Sökprocessen sker både internt och externt. Det betyder att alla kan söka tjänsterna i de större köken. Kerstin Aronsson befarar att det kommer att få konsekvenser för många som arbetar runt om i kommunens kök.
– För det första så förlorar vi vår förtur till de tjänster som utlyses eftersom sökningen går ut till alla, inte bara berörd personal. Detta kan innebära att till exempel jag och många andra som har jobbat väldigt länge helt plötsligt kan hamna som vikarier, säger hon.
Det som är sagt är att ingen ska förlora jobbet. Men för Kerstin Aronsson som har tjänstgjort i 30 år som kock är det inte lugnande – tvärtom.
– Vad har ledningen för plan för mig om jag inte får tjänst i ett kök? Jag vill fortsätta med matlagning i ett tillagningskök, säger hon.
Enligt henne är oron mycket påtaglig och påverkar vardagen.
– Det är väldigt tragiskt. Jag har sökt tjänst på Tallbacka eftersom jag blev uppmanad att söka, men jag har inte hört någonting än och det känns som att man inte är värd någonting. Det här känns som en spark i arselet, säger hon.
Kommunal: ”Vår inställning är att sökningarna ska ske internt först”
Ingela Olofsson på Kommunalarbetareförbundet i Skellefteå är huvudskyddsombud för support och lokaler. Hon ifrågasätter att sökprocessen även sker externt.
– Vår inställning är att sökningarna ska ske internt först och att de som jobbar i exempelvis Bureå ska ha företräde till tjänsterna på Tallbacka tillagningskök. Det har vi diskuterat med arbetsgivaren, men det lyssnar de inte på. Jag förstår att de som har jobbat länge är väldigt oroliga, säger hon.
Hon säger också att många som redan har en tjänst på något kök och sökt de lediga tjänsterna har blivit kallade på anställningsintervju, men tillägger att lika många inte har blivit det.
– Vi har fått samtal från oroliga medlemmar och många har jobbat i kök väldigt länge. Nu är risken att vissa kan hamna som springvikarie utan egen tjänst och det är naturligtvis inte bra.
En annan del i omvandlingen är att personal i köken kan validera sina kunskaper. De utbildningsinsatserna är redan påbörjade. Det kan handla om de som arbetat länge och inte behöver så stora insatser för att uppgradera sig till kock. Men också om de som redan har kockutbildning i botten, men inte underhållit sina kunskaper på alla plan. Genom att validera sig kan man öka sina chanser för att få en tjänst på något av tillagningsköken som ska tas i bruk.
– Den biten är positiv men det är viktigt att de som väljer att validera sig också får en kocktjänst. Det vi hoppas på är att så många som möjligt som redan arbetar i något av kommunens kök och påverkas av förändringen får en egen, fast tjänst.
Jag har varit i kontakt med personal på olika arbetsplatser inom måltidsenheten men de vill inte uttala sig i media utan säger att det är för känsligt. Vissa är också rädda för repressalier från arbetsgivaren om de gör det. Känner du igen det?
– Nej, det har jag inte hört, men vissa som tagit kontakt med oss har fått kritik av sina chefer för att de kontaktat facket och där har vi gått in och pratat med de cheferna, säger Ingela Olofsson.
Det är många med mig som oroar sig för att förlora jobbet.