Kaplanskolan i Skellefteå togs i bruk 1953 och har byggts ut många gånger. Hela tiden har eleverna varit ungdomar som gått på gymnasium eller motsvarande.
Nu har lokalerna totalrenoverats och omvandlats till en grundskola. In genom de färgglada dörrarna klev på måndagsmorgonen mellanstadieelever samt särskolans årskurs 1-6.
Se också: Film från den festliga invigningen med ballongsläpp.
De får nu ha skolan för sig själva i ett år, och nästa höst sker den stora inflyttningen när även de mindre barnen kommer, liksom högstadiet.
När Norran anländer till skolan vid 07.40 ser vi att många har en förälder med sig den här första dagen. Det gäller ju att hitta rätt dörr i denna stora byggnad, och vi får väl gissa att även föräldrarna är nyfikna på de nya lokalerna.
– Det här blir bättre, Arvid får närmare hit än till Sjungande Dalens skola, där han gick i lokalerna längst upp i backen mot Klockarhöjden, säger Sara Berndtsson, Brännan.
Det är 185 elever som flyttar in i den här omgången.
Skilda skolor
Det görs inga klassblandningar, utan alla håller ihop i samma grupper som tidigare.
Rent organisatoriskt kommer de att fortsätta att vara Mobackenelever respektive Sjungande Dalen-elever ännu ett år. Först nästa år görs den stora sammanlagningen.
I två veckors tid har fritidspersonal jobbat med att flytta över all materiel från de förra lokalerna. Den senaste veckan har även lärarna deltagit i flyttbestyren.
- Personalen har gjort ett fantastsikt arbete med att ställa allt i ordning, säger Viktoria Israelsson Ölund, rektor för Mobacken-Medle.
Vi träffar Viktoria i lärarrummet där hon och några till i personalen blåser ballonger för brinnande livet.
– Vi är så glada över de fina lokalerna, tillägger Hanna Birath, rektor för grundsärskolan.
– När vi testade all teknik i torsdags kände jag bara wao, så bra det här blev. Det motsvarar alla våra förväntningar.
Kollade klassrummen
I de allmänna ytorna har elever börjat stoja runt och upptäcka sin nya skola. Måns Selin har hittat de bekväma kuddarna som man både kan sitta i och hoppa på.
– Det var ett fint klassrum, jag har redan varit där och tittat, säger han.
I klass 4 A börjar elever droppa in och letar sig fram till sin bänk.
Elin Waleij började sitt fritids förra veckan så hon känner redan till huset. Nu var det mest intressant att få se klassrummet och den egna bänken.
Tråkig utemiljö
De får en ny lärare eftersom de nu börjar mellanstadiet. Anette Nyström hälsar välkommen och berättar lite om det nygamla huset.
Eleverna har givetvis lagt märke till de stora och trevliga ytorna utanför klassrummen och undrar om man måste gå ut då det blir rast.
Svaret är ja, det ska gås ut så man får frisk luft.
– Fast än så länge är det ju lite tråkigt här ute, säger Anette och tittar ut genom fönstren där man ser ett stort byggstängsel.
Slipper höja rösten
Hon har en manick runt halsen som ser ut som en mobiltelefon. Hon förklarar att det är en röstförstärkare som alla lärare kommer att bära. Dels för att hela skolan är klassad som hörselskola, men också för att den är ett bra hjälpmedel.
Röstförstärkaren är kopplad till högtalare, och så snart sorlet ökar kommer också lärarens tal att öka. På så vis behöver man aldrig höja rösten.
– Vi har fått väldigt fina lokaler, jag är priviligerad som får jobba här, säger Anette Nyström.
Utöver den fiffiga tekniken gillar hon hur lokalerna är disponerade, att det finns ett grupprum, att allt är nytt och fräscht och att utsikten är trevlig (ja, förutom byggstängslet då).