Inget filter mot porrsurfning i Skellefteås skolor: ”Eleverna har datakontrakt”

I Skellefteå finns inget filter mot porrsurfning på skoldatorer. ”Men alla skolor har en värdegrund som ska följas och eleverna skriver också på datakontrakt”, säger Magdalena Kågström.

Skola och utbildning2018-01-13 15:05

Hon är chef för digitalt lärande vid skolkontoret, Skellefteå kommun och tillägger att Skellefteås grund- och gymnasieskolor har en enhetlig datapolicy. Datakontrakt

Eleverna får också skriva på ett datakontrakt där det regleras hur datorerna ska användas och vad som inte är tillåtet.

– Vi har filter för spam och skadlig kod men inget specifikt filter mot porrsurfning, säger hon.

Frågan om porrsurfning bland barn och unga lyftes på torsdagen när Ulrica Stigberg föreläste i Skellefteå om nätporr. Tillsammans med Maria Ahlin har hon skrivit boken: ”Visuell drog – om barn, unga och nätporr”. I samband med föreläsningarna reste hon krav på att alla skolor i Sverige bör ha ett filter mot porrsurfning. Något som, enligt henne, hälften av Sveriges skolor saknar i dag.

Magdalena Kågström säger:

– Författarna till boken visar på den ena sidan, sedan finns en annan sida med Internetforskaren Elza Dunkels i spetsen som påvisar studier om att vuxna, där det finns filter, blir mindre benägna att prata om porr och lära barn att navigera på nätet, och att filter kan leda till att barn inte vågar dela sina funderingar eller larma till vuxna. Det viktiga är att prata med barn och ungdomar om hur vi vill ha det samt att vuxna agerar som goda förebilder. Att sätta gränser och diskutera hur vi vill ha vårt samhälle är något vi måste tränas att göra. Ett filtrerat internet hjälper oss inte med det.

Hon säger att man jobbar aktivt i alla grund- och gymnasieskolor i hur man ska bete sig på nätet. Men anser också att frågan om till exempel porrsurfning är viktig och bör lyftas.

– Skolan har ju också ett uppdrag att lära eleverna att navigera i farliga miljöer så jag tycker det är viktigt att de här frågorna diskuteras.

Det viktiga är att prata med barn och ungdomar om hur vi vill ha det samt att vuxna agerar som goda förebilder.

”Skoldatorer saknar filter mot porr och jag tycker det är fel”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!