Han tillägger att intresset för yrkesutbildningar, generellt sett, ändå minskat de senaste åren.
– Vi har jobbat för att fler ska välja yrkesprogram, men vi ligger rätt högt ändå jämfört med andra kommuner i Sverige, säger han.
Ett program som lockar många är ekonomiprogrammet och så har det varit de senaste åren. Dessutom har Naturbruksgymnasiet ett ökat elevantal efter en tidigare dipp.
När det gäller lärlingsutbildningar så har det inte varit någon rusning till de platserna, trots att det finns utökade möjligheter.
– Det kan bero på att det här behöver några år för att sätta sig. Vi ger inte upp tanken utan vi vill fortsätta att se om det kan bli alternativ till skolförlagda utbildningar och planen är att öka utbudet av lärlingsutbildningar. Det finns elever som tycker det känns bra att vara ute på arbetsplatser och vi har inte heller markanta avhopp från våra lärlingsutbildningar, säger Bertil Almgren.
Han tillägger att dans- och teaterinriktningarna visat en nedåtgående trend liksom Humanistiska programmet.
– Det ska bli intressant att se hur det blir i år och det är även jättespännande att se hur intresset ser ut på industriprogrammet eftersom vi nu har T2 College.
Men han understryker att sökutbudet inte är fastställt utan kan komma att förändras i samband med omvalen i maj.
– Det är då vi ser hur eleverna har valt, säger Bertil Almgren och tillägger:
– Det ska också bli intressant att se hur batterifabriken påverkar ungas gymnasieval, och om det gör det redan nu.
Det finns elever som tycker det känns bra att vara ute på arbetsplatser och vi har inte heller markanta avhopp från lärlingsutbildningar.