Prästerna Niklas Westling och Kristina Andersson åskådliggjorde. Nicklas som den vidskeplige med hockeyhjälp på huvudet och en tröja med texten ”Jag är inte dum! Jag har bara otur när jag tänker, och Kristina som menade att man kan påverka turen.
-Jag hade otur som inte klarade provet i tyska när jag gick i skolan, det fattades bara en poäng, sa Niklas.
-Hade du pluggat lite mer hade du klarat provet, sa Kristina och tog upp anekdoten om när utförsåkaren Ingemar Stenmark mötte journalisten som frågade om Stenmark hade tur som vann ännu en gång.
Ingemar Stenmark sa på sitt finurliga sätt: ”Ju mer och ju bättre tränad jag är, desto mer tur har jag”.
Niklas och Kristina avslöjade fyra knep för att ha tur:
• Var förberedd, se till att öka dina chanser. Ta vara på tillfällen.
• Följ dina ingivelser. Våga lita på magkänslan.
• Förvänta dig att ha tur. Inställningen är viktig.
• Förvandla din otur till tur.
Hur kan man förvandla otur till tur?
– Jo, om du tänker att du ska sola och så ösregnar det. Gör då det bästa av dagen ändå, är det stopp på en väg så öppnar sig spännande nya.
– Är fredagen den 13:e en otursdag, undrade Niklas med tanke på att det vankades sommarlov. Svaret lät inte vänta på sig.
– NEEJ, ropade eleverna.
Kyrkan fylldes och tömdes på löpande band. Först i tur var mellanstadiet, sedan lågstadiet och förskoleklassen och sista att gå på sommarlov var högstadiet där avgångseleverna fick motta sina betyg.
Liv Sixtensson Lundberg fick utmärkelsen skolans Kompis och eleverna Willy Hallin, Meja Aheinen Westerlund, Erik Dufström Holmgren, Isak Åman, Frida Westerlund och Ludvig Wiklund fick diplom för att de genomfört skolklassikerna alla åren i högstadiet. Klassikerna består av löpning 12 kilometer, cykling 30, skidåkning 20 kilometer samt simning 2 000 meter.
BERTIL SUNDKVIST/NN