Skellefteå kommun har OB-verksamhet på tre ställen; Södergård på Andertorp, Lyckogränd på Morö Backe och Tullaren i Ursviken. Upptagningsområdet är hela kommunen.
Under ett försök har de tre ställena haft en gemensam chef, som vid sidan av vanligt ledarskap också har gjort en rapport.
I rapporten föreslås att organisationen med en gemensam chef bör bli permanent. Det blir större chans till likvärdig behandling av de som har plats och det går samordna personalen för att minska vikariebehoven.
För- och grundskolenämnden beslöt vid onsdagens möte att det blir på detta vis. Tjänsten ska nu lysas ut.
Tidigare var det tre olika chefer som också var ansvariga för vanliga förskolor.
En vanlig konflikt som chefen fått ta hand om är när föräldrarna slutar arbeta obekväm tid men vill ha platsen kvar, kanske för att de tror på kommande vikariat. Norran var i våras kontaktad av föräldrar som drabbats av detta och chefen Charlotta Långsvens förklarade rutinerna.
Debatt om middag
I rapporten framgår också att det brukar vara debatt om middagarna. Regeln är att barnet måste ha schema efter klockan 19.00 för att få middag. De som slutar tidigare kan få förstärkt mellanmål.
Middagen serveras dock betydligt tidigare vilket har lett till att föräldrar lagt schema till 19.05 för att sedan hämta barnet vid 18.00 då maten har ätits.
"Är vi omsorg eller avlastning" undrar Charlotta Långsvens om detta fenomen.
Norran har varit kontaktad av föräldrar även i den här tvistefrågan. Det anses snålt att inte bjuda på middag även till de tidigare barnen och att det blir en olycklig uppdelning av barnen.
Avstod från platsen
– Det blir för sent att äta för barnet om middagen står på bordet tidigast 19.30, säger Therese From Bergkvist, Ursviken. Barnet är för trött och kan även vara för mätt om det ätit en tallrik fil till förstärkt mellanmål.
– Vi ska komma ihåg att många skolbarn äter sin lunch så tidigt som 10.30. Det blir enormt långt spann mellan lunch och middag.
Therese skulle ha haft sin son på OB-fritids till 19.00.
Hon gjorde dock inte tricket att skriva schematid till 19.05 utan avstod och ordnade omsorgen på annat vis.
Gör inga ändringar
Maria Marklund, ordförande i barn- och grundskolenämnden har dock inget hopp att ge när det gäller middagen.
– Skulle vi tidigarelägga den fria måltiden till exempelvis klockan 17.00 skulle det bli oerhört många som berörs. Det ökar givetvis kostnaderna.
Hon säger att personalen har en god fingertoppskänsla för detta, och klarar att separera barnen på ett bra vis så att ingen ska sitta och vara ledsen över att inte få delta i måltiden.
– Det finns föräldrar som velat lämna en matlåda till sitt barn, men det går tyvärr inte av hygieniska skäl. Inget utifrån får ställas i förskolans kylskåp.
Rätt till skjuts
OB-verksamheten är öppen för barn i åldern 1-13 år. Förskolebarn kan vara där även på dagarna om föräldrar jobbar då, medan skolbarn är där före och/eller efter skolan. Det ingår skjuts till/från skolan om föräldern jobbar just när bytet sker. Dock inte för den som går förskoleklass eftersom det inte är en obligatorisk skolform.
Även kring detta har det varit några tvister, framgår det av rapporten.
OB-verksamhet i Skellefteå ses överKommunen vill hålla igen på OB-verksamheten