Han säger också att det är en utmaning att hitta platser.
– Det ska vara meningsfull sysselsättning och vi vill hålla upp kvaliteten på de platser vi har, säger Bertil Almgren.
Nästa förändring är nationell. Regeringen har beslutat om att alla kommuner i Sverige ska erbjuda ferieverksamhet till ungdomar som har ett slutbetyg men inte är behöriga till gymnasiet.
I övrigt kommer årets feriepraktik att följa formen för tidigare år. Det omfattar ungdomar som lämnat årskurs nio eller gymnasiets årskurs ett, där varje ungdom gör 105 timmar under en tre veckors-period. Och enligt Bertil Almgren är verksamheten värdefull.
– Syftet är att de unga ska få kontakt med arbetsgivare och få se hur det är att arbeta. Det finns inte så många arbeten i dag där unga under 18 år kan arbeta och det är i allra högsta grad en frivillig verksamhet.
Ersättning till ungdomarna (i kommunala verksamheter) är:
X De som lämnat grundskolans årskurser åtta och nio: 52 kronor per timme.
X Ungdomar som lämnat gymnasiets årskurs ett och två: 58 kronor per timme.
Bidraget till föreningar och ideella organisationer som tar emot feriepraktikanter blir oförändrat. Det vill säga 55 kronor per timme. Även i sommar kommer feriepraktikanter att erbjudas entreprenörskap, i form av Sommarföretaget. Näringslivskontoret är huvudman och ansvarar för inriktning och upplägg. Ersättningen blir i ett stipendie på 3 000 kronor per person.
Syftet är att de unga ska få kontakt med arbetsgivare och få se hur det är att arbeta.