Lärarförbundets ordförande Anita Ericsson menar att pengarna inte kommer att räcka för att höja kvaliteten i undervisningen och tillgodose behoven.
– Budgetprognosen för 2014 pekar på ett underskott på knappt 80 miljoner kronor och nu tillför man 60 miljoner. Det innebär att man fortfarande riskerar att hamna på ett underskott närmare 20 miljoner kronor. Det är ett välkommet trendbrott att man satsar mer på skolan, men absolut ingen satsning. Det är inte ens en återställare.
Hon säger att det kommer att vara väldigt tufft för skolorna till hösten.
– När man ska minska kostnaderna med nästan 20 miljoner kommer det att ge stora konsekvenser i verksamheten. Det kan märkas bland annat genom större klasser och färre lärare. Om tillskottet i budget hade varit tillräckligt för att klara ett nollresultat hade vi börjat närma oss en satsning.
Dagliga samtal
Robert Fahlgren, vice ordförande i Lärarförbundet, säger att man dagligen får samtal från medlemmar om för stora barngrupper.
– Jag fick nyss ett samtal från ett fritidshem där en halv tjänst ska bort till hösten, där man redan är få. Det är en direkt konsekvens av den här budgeten.
Skolan får också en ramökning med 74 miljoner för nästa år. Vad tycker ni om den?
– Det är inte tillräckligt. För att höja kvalitén i riktning mot en ”skola i toppklass 2020” och minska arbetsbelastningen samt höja lärarnas löner krävs större resurstillskott, säger Robert Fahlgren.
Satsningen på 800 miljoner över tre år, hur ser ni på den?
– Det är nödvändiga åtgärder för att få en bättre struktur på förskolor och skolor och kan ge en bättre ekonomi på sikt. Men det behövs satsningar som redan nu gynnar eleverna och kvaliteten.
Kommunalråd Lorents Burman (S), håller inte med Lärarförbundet.
– Det här är en satsning. Mer än vad vi egentligen har råd med, för omkring 2017 så kommer vi att behöva låna av vår egen bank. Vi har inte råd att ge mer pengar än så här, för vi kan inte ta av andra verksamheter.