Elevkåren: ”Vi lever i ett ideal där inget får gå fel”

Malin Hällsten och Kim Nguyen går på Baldergymnasiet och är med i elevkåren. De märker pressen bland eleverna. ”Det krävs så extremt mycket”, säger de.

De ser stressen. Malin Hällsten och Kim Nguyen går tredje året och ser hur extremt mycket som krävs av eleverna. Foto: Susanne Lindberg.

De ser stressen. Malin Hällsten och Kim Nguyen går tredje året och ser hur extremt mycket som krävs av eleverna. Foto: Susanne Lindberg.

Foto: Foto: Susanne Lindberg.

Skola och utbildning2016-01-17 16:00

Malin Hällsten går tredje året på teknikprogrammet, Kim Nguyen går tredje året på naturprogrammet.

Malin är ordförande i elevkåren på Baldergymnasiet, Kim är kassör. De har även samma uppdrag i Skellefteå elevkår. Så de har god insikt i hur gymnasieeleverna mår idag.

– Vi märker att det är förfärligt många som får F i någon av kurserna, säger Kim.

Kan det nya betygssystemet vara en bakomliggande orsak?

– Jag skulle säga att i grunden är det samhällets fel, det ställs så stora krav på ungdomar idag. Det är så mycket du ska lära dig på kort tid. Det krävs så extremt mycket av både lärare och elever, säger Malin.

Hon berättar att skolarbetet snabbt läggs på hög om du är sjuk eller är borta av andra anledningar. En person som stod Malin nära gick bort strax före jullovet. Sorgearbetet blev inte det enda som hon fick ta itu med.

– Jag hade två prov, två redovisningar, en inlämning av en husritning och andra sådana saker som las på hög och som jag var tvungen att jobba bort innan jullovet.

– Vi lever i ett ideal där inget får gå fel. Jag vet elever som varit på skolan fastän de har jättehög feber. Det finns fall då de svimmat, säger Kim.

Är det rimligt att eleverna ska leva under en sådan press?

– Jag tycker inte det. Med den press vi redan har från samhället så fungerar det inte med det här betygssystemet, säger Malin.

Vad är det som är fel med betygssystemet?

– Om du har A i alla kriterier för ett ämne, men en av kriterierna hamnar på E så får du totalbetyget D. Det blir en press, jag märker det i min teknikklass. Många går runt och ser ut som zombies, säger Malin.

– De som går i min klass och även väljer att satsa på elitnivå i sin idrott är helt svarta under ögonen. De är hur trötta som helst. En klasskompis lade av med sin sport för att hinna med sina studier, säger Kim.

– Så ska det inte behöva vara, påpekar Malin.

Vad måste förändras?

– Lärarna måste ha mer tid att ge oss extralektioner när vi varit borta. Man borde dra ned på allt som vi ska kunna eller utöka skoltiden med ett år om man vill nå den nivå som vi har idag, säger Malin.

Jag vet elever som varit på skolan fastän de har jättehög feber. Det finns fall då de svimmat.

undefined
De ser stressen. Malin Hällsten och Kim Nguyen går tredje året och ser hur extremt mycket som krävs av eleverna. Foto: Susanne Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!