Nu är årets avtal klart och enligt Anders Bergström, som är förvaltningschef på skol- och kulturkontoret vid Skellefteå kommun var lärarna en prioriterad grupp inför årets lönerörelse.
Bakgrunden är att lärarnas gamla avtal är förlängt och även sträcker sig över 2017, men från den 1 april skulle det skjutas till mer pengar. Det var dock oklart hur mycket det skulle bli.
– Lärarna fick cirka 3,7 procent, men det blev inga utjämningar från centralt håll för de som inte fick lärarlönelyftet, säger nu Anders Bergström och understryker:
– Jag anser att det som vanligt gäller att ha rätt lön utifrån prestation.
Vad gjorde ni lokalt när det gäller förra årets krav på utjämningar?
– Det som gjordes lokalt, av personalnämnden, var att prioritera den gruppen medarbetare inför årets lönerörelse.
När det gäller lärarlönelyftet så menar Anders Bergström att formen inte blev bra, då summorna inte fick differentieras och även att de fyra parametrarna för bedömning var ”luddiga”.
– Det blev en knepig situation eftersom vi inte kunde förändra något utan det var stipulerat från de centrala parterna.
När beslutet om lärarlönelyftet kom, menar han också att det inte fanns tillräckligt mycket tid att diskutera formen för lärarlönelyftet med alla medarbetare.
Hur många lärare har sagt upp sig den senaste tiden?
– Från oktober 2016 och fram till den sista april i år har 5 lärare sagt upp sig och fullföljt sin uppsägning, men det är inte säkert att det handlar om lärarlönelyftet i alla fem fallen, säger Anders Bergström.
Det blev en knepig situation eftersom vi inte kunde förändra något utan det var stipulerat från de centrala parterna.