Att cirka 60 procent av lärarkåren kommer att bli utan lönelyft kan innebära slitningar på arbetsplatserna. Den oron finns hos Jan Söderström och förvaltningschefen Anders Bergström.
– Jag har skickat ett brev till skolministern Gustaf Fridolin och gett uttryck för den oro vi känner, men något direkt svar på frågorna, annat än generella kommentarer, har inte inkommit, säger Anders Bergström.
Läs också: Satsning oroar: Sex av tio lärare blir utan lönelyft
När de 22 miljoner kronorna ska fördelas blir det inga förhandlingar med facket, det är upp till rektorerna att bestämma fördelningen.
– Vi har haft en rad möten med skolledarna kring fördelningen som kommer att ske nu under hösten. Inte minst är det viktigt att tydliga kriterier finns på plats, säger Anders Bergström.
Stor oro finns
De pengar som ska fördelas är skräddarsydda till de som är legitimerade lärare. Vissa kommuner väljer att ge lönetillägg under ett år för statsbidraget, i Skellefteå kommer lönehöjningen att finnas kvar även efter ett år. Det innebär att de lokala politikerna de kommande åren måste skjuta till pengar i driftsbudgeten som motsvarar de 22 miljonerna, i annat fall väntar åtdragen svångrem i skolans budget.
Då nu oro finns både bland fack, arbetsgivare och rektorer, har det inneburit att kommunen funderat på att tacka nej till pengarna?
Svårt för rektorer
– Nej, så kan vi inte göra, pengarna behövs, helt klart. Och det är viktigt att poängtera att de lärare som inte får någon höjning inte är dåliga lärare, säger Jan Söderström.
Men frågan är – kan det inte uppfattas så av den enskilde?
– Visst finns risken. Det här kan skapa oreda och splittring. Missnöje kan spridas, säger Anders Bergström som också hyser en del oro för rektorerna.
– De får ingen lätt uppgift i höst. De måste vara tydliga hur de tänkt när beslutat har fattats.
De pengar som ska fördelas ska vara slutförhandlade innan september månads utgång.