Paviljongerna ska stå vid Auraskolan och Örjansskolan i Skelleftehamn samt Lövångerskolan och Bolidenskolan.
Trängseln beror på att många elever kommit som flyktingar senaste året.
Barn och ungdomar går i skola under tiden de är asylsökande. I förskola får barn vara i 15 timmar/vecka sedan de fyllt tre år.
- De nyanlända skolbarnen har deltagit i ankomsten och nykomsten. Sådana grupper har startats successivt under läsåret, och därför har det blivit allt mer trångt i skolorna, säger för- och grundskolechef Jan Söderström.
Längst tid vid Auraskolan
Paviljonger ska hyras för att stå vid Lövångerskolan i minst två år, vid Bolidenskolan i minst ett år och vid Auraskolan under cirka tre år.
Vidare ska paviljonger som använts vid Sunnanåskolans ombyggnad flyttas till Örjansskolan för en tid av minst två år.
Paviljongerna ska användas för ordinarie klasser. Elever som går ankomsten eller nykomsten ska vara i huvudbyggnaden för integrationens skull.
Förskolan
Det ska också ordnas extra lokaler för förskolor. I Jörn ska en ny förskoleavdelning starta i nuvarande fritids, medan fritids ska in i skolan.
I Boliden ska det hyras externa lokaler för en ny förskolegrupp.
Hyrorna ska betalas med de särskilda pengar som nämnden får för flyktingmottagande.
Fler små barn kom
– När den stora flyktingströmmen började fick vi veta att väldigt många ensamkommande barn och ungdomar skulle komma. Så vi hade hög beredskap för fler elever i högstadiet. Men det kom inte så många som väntat.
– Däremot har det kommit fler familjer än väntat, så det har blivit mer skolbarn generellt i alla åldrar, säger Jan Söderström.
Tack vare att det statliga bidraget till kommunerna höjdes vid nyår, anses alla kostnader som uppstår i skola och förskola bli täckta.
När flyktingbarn går i friskolor slussas motsvarande bidrag ut till de skolorna.