Metso är så kallad näringslivsfadder åt klass 8B. Syftet med projektet är att ge eleverna en inblick i näringslivet och de olika yrken som finns. Olika företag är faddrar åt olika årskurs 8:or.
Mikael Strandberg har elva år i yrket som gummispecialist och berättar för eleverna var gummi kommer från och hur det blir till bildäck och andra produkter. Han är inte van att stå inför en klass, men kan ämnet så pass bra.
– Jag använder liknelser när jag berättar om gummi för att lägga det på en enklare nivå. Man kan säga att göra gummimaterial är som baka eller att rågummi är som spagettin i en carbonara. Sedan lägger man till bacon, äggula och allt annat och då blir det en färdig produkt, säger han.
Det tar fem år
I gummi finns oljor, svavel, antioxidanter och andra ämnen som ger ämnet sina egenskaper, berättar han för eleverna. Han visar en film på hur naturgummi utvinns ur gummiträden. Hur mjölksaften, latexten, utvinns genom att skåror skärs i barken på trädet.
– Det tar cirka fem år innan ett träd är tillräckligt moget för att börja ge latex och sedan kan det användas i cirka 20–25 år, säger Mikael Strandberg.
Får upp ögonen
Han berättar även en hel del om syntetiskt gummi, att det i huvudsak görs av petroleum. Förhoppningen är att eleverna tar med sig något från lektionen.
– Jag hoppas de kommer hem och berätta för sina föräldrar vad de har lärt sig, det vore kul, säger han.
Eleverna berättar efteråt att de inte visste att gummi kommer från ett träd. När de får frågan om de skulle kunna tänka sig att jobba inom området är det några som säger nej, men Julius Andersson har en annan inställning.
– Ja, varför inte? säger han.
Elevernas lärare Peter Åström säger att klassen tidigare haft ett besök av Metso samt att ett studiebesök på företaget i Ersmark planeras.
– Det är bra att eleverna får upp ögonen för de yrken som finns, säger han.
Jag hoppas de kommer hem och berätta för sina föräldrar vad de har lärt sig.