De 76 personer som hade överklagat att beslutet togs av en tjänsteman fick rätt, och förvaltningsrätten upphävde beslutet.
Därför har nu för- och grundskolenämnden fattat samma beslut som förvaltningschefen tidigare tog; att sjuan till nian ska studera i Bolidenskolan från och med denna höst.
Oeniga politiker
Politikerna var dock inte eniga. Moderaterna och Centerpartiet ville att frågan skulle skickas ända upp till kommunfullmäktige, men röstades ner med siffrorna 9-2.
Men socialdemokraterna är eniga om att detta inte är en fullmäktigefråga, och de hade med sig Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Så säger fullmäktiges ordförande
– Jag har rådgjort med för och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg. Vi var överens om att denna fråga ska stanna i deras nämnd, säger Tomas Marklund (S), kommunfullmäktiges ordförande.
- Furuskolan finns ju kvar för de lägre klasserna och då är det inte en skolnedläggning, säger Tomas Marklund.
Ville ha bättre underlag
Lenita Hellman, M, beklagar att de inte kunde lyfta frågan.
– Syftet var att tvinga fram mer fullständigt underlag. Vi har hela tiden velat ha två tydliga alternativ att välja på. Hade frågan gått upp till fullmäktige så utgår jag från att tjänstemännen hade ställt samman bättre underlag.
– Däremot kan jag så klart inte sia hur vi moderater skulle ha röstat i slutänden, tillägger hon.
Lenita Hellman säger att hon inte vill skjuta frågan ifrån sig genom kräva ett beslut i fullmäktige.
- Nej, även här i nämnden skulle vi ha fått ta ställning till de två alternativen, och det hade vi så klart gjort.
Hon anser att högstadiet har så stor betydelse för en liten ort som Jörn att flytten är att betrakta som en skolnedläggning.
Nytt reglemente
Vid tisdagens extrainsatta möte beslöt också för- och grundskolenämnden att förtydliga sin delegationsordning. Nu står det klart och tydligt att flytt av elever mellan skolor inte ingår i delegationen. Om detta var politikerna eniga.
Röst från föräldrar
Vad säger då föräldrar i Jörn? Ann-Sofi Burström var en av dem som hade överklagat det förra beslutet.
- Jag är lika förvånad över det här beslutet nu som då, säger hon. Förvånad över hur man kan kalla det här en flytt när hela högstadiet läggs ner.
Hon säger att hon helst hade sett att frågan varit bättre förberedd, och aviserats i god tid.
- Nu är det svårt för oss att överklaga och förhala mer, för ungdomarna har ju redan börjat i Boliden. Vi kan inte kräva att de flyttar tillbaka, det vore inte bra för dem.
- Men eftersom det här kallas en flytt, så utgår jag från att för- och grundskolekontoret jobbar för en återflytt. I så fall bör en klass per år få gå kvar, alltså att högstadiet är uppbyggt igen efter några år.
Hon tillägger att hon är tacksam att några politiker jobbat för deras sak.
- Jag har mejlat till dem och tackat för deras engagemang. Att de markerat att det inte är okay att besluta om nedläggning på så här lösa grunder, säger Ann-Sofi Burström.