Nästan hälften, åtta av arton, av råvarorna till luncherna i grundskolan under vecka 46 hade utländskt ursprung.
Kommunens kostchef Camilla Grahn säger att livsmedelsupphandlingen görs tillsammans med övriga kommuner i Piteå älvdal:
– Vi handlar det som finns på avtalet. När vi gör ett livsmedelsavtal gör vi först en kravspec på vad det till exempel är för kött vi ska ha och vilka krav vi ställer på det samt på kvalitet och på djurskydd inom ramen för lagen om offentlig upphandling. Är det då ett polskt kött som vinner inom de kravspecar som vi ställer så är det vi använder.
Hon säger att det finns en politisk viljeinriktning att i Arvidsjaurs kommuns matsedlar spegla lokal matkultur och årstidernas växlingar. Samma gäller det ekologiska, en viss del av de livsmedelsinköp som görs ska vara sådana. Det finns däremot inga riktlinjer angående lokalproducerade, närproducerade och svenska livsmedel.
– Men jag vet att när vi jobbar med livsmedelsupphandlingarna jobbar vi med att titta på hur vi kan öppna upp för att få med de lokala.