Skidkul för barn och unga på Vitberget

Massor med barn, coachande gymnasieelever, backträning, lekar, skidskytte, fika och utomhuslunch. Det var några av punkterna när skidprojektet kom till stan, närmare bestämt till skidstadion på Vitberget i Skellefteå.

20 mars 2019 07:00

– Det här är roligt och det är kul att man inte riktigt vet vad som ska hända, säger Filippa Johansson och fortsätter:

– Vi brukar åka skidor på gympan och snart ska vi åka lilla Vasaloppet.

Hon går på Bureskolan och är en av totalt, och i runda tal, 800 barn på sju fritidshem i Skellefteå kommun som deltar i projektet: ”Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i skräpfri miljö.”

Skidor och miljötänk

Projektet har pågått en tid och innehåller både utevaro på skidor och miljötänk. I tisdags var det dags för aktiviteter på skidor. Det började med uppvärmning och sedan avverkade barnen flera olika stationer, tillsammans med sina ledare, gymnasieelever från Barn- och fritidsprogrammet på Baldergymnasiet. De deltar också i projektet och har en stor del i planeringen av dagen.

– Det är bra att barnen får vara ute och röra på sig, säger gymnasieeleven Angelica Berglund, som just hjälpt ett av barnen tillrätta i skidspåret.

Just den här dagen fanns också Katarina Fahlén, projektledare från Svenska skidförbundet på skidstadion. Hon är den som, tillsammans med en kollega, startat projektet och nu hoppas att fler kommuner ska haka på.

– Grundtanken är fysisk aktivitet för barn och jag vill gärna se en fortsättning på det här och målet är att få med fler kommuner, säger hon och fortsätter:

– Det är också häftigt att se att när gymnasieeleverna får på sig ledarvästen, så tar de på sig den rollen.

Skänker skidor

Som en del i projektidén har 65 elever från barn- och fritidsprogrammet utbildats som handledare för barnen, vilket också gäller pedagoger på deltagande fritidshem. För att projektet ska kunna genomföras skänker Svenska Skidförbundet skidutrustningar.

I Skellefteå samarbetar de båda skolförvaltningarna samt kultur- och fritidsförvaltningen i projektet. Det drivs av Svenska Skidförbundet i samarbete med UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent. Förutom skidåkning ingår andra delar som skräpplockning och barnen får också möjlighet att skapa en relation till naturen.

– Allt slutar inte här utan den 16 maj så kommer vi att ha en skräpplockardag, säger Katarina Fahlén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Israelsson

Ämnen du kan följa