En vilsen sälunge i Skelleftehamn skapade uppmärksamhet på Facebook under söndagsmorgonen. I gruppen "Händer i Skelleftehamn" varnades det för att en säl låg väldigt nära vägkanten, strax intill trafikljusen vid bensinmacken. Boende uppmanades att köra försiktigt. Tipsaren ringde även polisen.
Men Skelleftehamnsbon Sandra Kristoffersson och hennes vän Synnöve Axelsson tog saken i egna händer.
– Min vän Synnöve ringde upp mig och sa: ”Vi måste göra något! Ta på dig handskar och följ med, för nu måste vi hjälpa sälen!”, säger Sandra Kristoffersson.
När de kom fram till platsen låg sälen kvar vid trafikljusen vid bensinmacken.
– Den verkade må bra, men den såg trött och stressad ut. Det är svårt att veta var den kom ifrån. Men den måste ha krupit rätt långt, över både järnväg och vägar.
Sandra hade tagit med sig en filt. Planen var att antingen linda in sälen i filten eller mota tillbaka den mot vattnet med filten.
– Det var lite svårt. Sälen var ganska snabb och vi lyckades inte fånga den.
Hon var hela tiden medveten om riskerna.
– Sälar kan vara aggressiva och vi var väldigt försiktiga. De har kraftiga käkar och vassa tänder. Jag närmade mig aldrig sälen med mina händer, utan använde filten.
Men så kom ytterligare några Skelleftehamnsbor till sälens undsättning, och med sig hade de en stor plasttunna.
– Vi lyckades lura in sälen i tunnan och bar ner den till vattnet. Det är jätteskönt att vi kunde hjälpas åt, istället för att vänta på att någon annan ska ta tag i det, säger Sandra.
Räddningsaktionen tog inte mer än halvtimme minuter, men det blev lite svettigt.
– Det är svårt att tänka sig att en sälkut kan vara så tung, men alla tre hjälptes åt att bära.
Under våren stöter sälmammorna bort sina ungar. De desorienterade sälkutarna kan då dyka upp på oväntade ställen, ibland längs vägar i närheten av havet.
– Det är bra att uppmärksamma om det dyker upp vilda djur på fel ställen. Då kan man ringa efter hjälp eller uppmärksamma andra att vara försiktiga.
– Det var inte så här jag tänkte att dagen skulle börja, med lite äventyr. Det är mitt första möte med en levande säl. Det är en bra känsla att kunna göra skillnad, säger Sandra.