Gripandet ska enligt tidningen ha skett i maj i år i staden Tyr. Generallöjtnanten bodde på ett FN-rekommenderat hotell där han sågs föras bort till ett hotellrum av två säkerhetsmän. Hans mobiltelefon och laptop beslagtogs.
Enligt uppgifter till Expressen ska gripandet ha skett i samband med att Dennis Gyllensporre stod och filmade med sin mobiltelefon under ett valmöte med Hizbollahledaren Hassan Nasrallah. FN:s fredsbevarande styrka UNIFIL ska ha informerats om gripandet av hotellpersonal, och i sin tur tagit kontakt med UD i Stockholm.
UD ringde upp den libanesiske generalmajoren Abbas Ibrahim, som är känd för tidigare fångutväxlingar, och åtta timmar senare överlämnades Dennis Gyllensporre till Libanons General Security.
– De eskorterade honom till flygplatsen och utvisade honom. Han är förklarad persona non grata, icke önskvärd, i Libanon, säger en poliskälla till Expressen.
En annan källa inom Försvarshögskolan uppger för tidningen att Dennis Gyllensporre fick frågor om en israelisk stämpel i sitt pass vid inresandet.
Dennis Gyllensporre har tackat nej till en intervju med tidningen, men skriver i ett mejl till Expressen att besöket i Libanon hade skett inom ramen för ett forskningsprojekt. ”Det skedde missförstånd vilka reddes ut på plats och i god ton. Jag valde trots allt att ställa in planerade intervjuer och återvända hem”, skriver han i mejlet.
Hizbollah, libanesisk polis och UD i Stockhom har ska ha avböjt att kommentera händelsen. Både svenska och libanesiska myndigheter har valt att hemligstämpla handlingar om det inträffade.
Dennis Gyllensporre är född och uppvuxen i Skelleftehamn. Han har en lång och framgångsrik karriär inom militären. Han har bland annat varit sektionschef inom EU:s militära stab i Bryssel, stabschef vid Natos norra regionkommando i Afghanistan och avdelningschef vid Ledningsstabens inriktningsavdelning.
I mitten av 2010-talet var han ett av namnen som det spekulerades om när Sverige skulle få en ny ÖB, överbefälshavare. År 2018 blev han utsedd till befälhavare för FN:s militära insats i Mali. Just nu är han tjänstledig från sin tjänst inom försvarsmakten och forskar på heltid vid Försvarshögskolan.