Ett par stenkast från öns gamla fyr, där Tommy och Solveig gifte sig 2011, ligger det: Parets eldorado. En liten stuga med ett par tillbyggda annex samt utedass med marint tema på väggarna. De duschar och diskar under bar himmel och bekvämligheterna är ganska få. Det är så de vill ha det.
– Vi har fixat till och röjt en del men vi vill ha det lite vilt och kargt, säger Tommy och Solveig fortsätter:
– Här får vi lite återhämtning och det är i tystnaden som kreativiteten skapas.
Nu har stugan på Gåsören varit deras i fjorton år. Då, när de bestämt sig för att söka stuga, dök den upp på blocket. De beslöt sig för att åka och titta och föll pladask.
– När vi kom hit tänkte vi wow, detta är vårt ställe. Det kände vi direkt och det här är vår kärleksö, säger Solveig och ger Tommy en varm och innerlig kram.
På Gåsören finns två privatägda stugor. Den stuga som Tommy och Solveig äger byggdes på 1950-talet av en man som var Batman på ön. Sedan dess har ett antal ägare passerat. En tid tillhörde den en släkting till konstnären Lars Pirak, som gjort avtryck på ön.
På en av stenarna som ligger vid sidan av spängerna och leder fram till huvudbyggnaden har någon skrivit ord som Tommy och Solveig tror är samiska.
På ena sidan av stenen står ett ord, på den andra ett annat.
– Vi tror det betyder ”välkommen” och ”hejdå”, ungefär, säger Solveig.
De hade inte någon direkt plan när de köpte stugan, men säger att de ville bevara mycket och tänka miljömässigt.
– Vi har gjort det mesta själva och förutom huvudstugan har vi två småstugor med bäddar, säger Tommy.
I en av dem står en stor dubbelsäng. Den fyller nästan hela stugan.
– Våra barnbarn kallar den för kungasängen, säger Tommy och båda skrattar.
Där kan Solveig och Tommy kampera när barn och barnbarn är på besök. Fönstren som vetter mot havet går från golv till tak och på en liten altan, åt havssidan till, står stolar och ett litet bord med parasoll.
Alldeles intill har Solveig sin egen krydd- och grönsaksodling och ytterligare en liten bit bort växer vackra liljor som en god vän, Leif Thylin, hade med sig första sommaren. De kraftiga orangea liljorna sträcker sig stolt upp mot himlen. De stortrivs på den bädd av jord och mull som bildar en liten platå.
Solveig har också ställt iordning en lekplats för barnbarnen av diverse prylar som fanns på ön. Hon är konstnärlig och har öga för detaljer. I ett av träden hänger ett renhorn. Det hittade hon på en fjällvandring och nu har det fått sin givna plats på stugan på Gåsören.
Vid liljornas bädd står ett bord och en stol. Den runda bordsskivan är fäst vid en gammal trädrot. Fyndigt, praktiskt och udda.
En länga med två dörrar rymmer utedass samt ett utrymme med en våningssäng. Allt känns spartanskt men trivsamt och Tommy och Solveig vill ha det så. De säger att det mesta i möbelväg är second hand, men ett ordentligt badrum tänker de satsa på.
– Men det är mysigt med utedass. När jag lämnar toalettdörren öppen så kan sädesärlan titta in, säger Solveig och fortsätter:
– För oss handlar det om att leva i symbios med djur och natur och det finns en viss tillfredsställelse i att vara nöjda.
Hon har också ställt iordning en egen badplats. Där har hon sänkt ner ett badkar jäms med marken. En gammal stol står bredvid och tanken går till en installation.
– Här ska jag sitta och bada, förklarar hon och slår ut med armarna.
Den enda modernitet de unnat sig, förutom badrummet de planerar, är glasväggarna som ramar in stugans altan. Väggarna är höj- och sänkbara och skyddar mot starka havsvindar.
Nere vid stranden fanns det sedan tidigare en stor patio, byggd av norrmejeriers gamla osthyllor. Där sitter de ofta och äter frukost, solar eller vilar. Där finns också plats för träning, något båda prioriterar, aktiva som de är.
I nuläget nyttjar de stugan från maj till oktober.
– Hösten är skön härute, det är lite senare säsong vid havet, säger Tommy.
De månar även om ön och dess bevarande och Tommy och Solveig är engagerade i föreningen Gåsörens vänner och Kryssarklubben.
– Vi fixar spänger, drar fram ved och sköter om annat här på ön, säger han och Solveig tillägger:
– Att göra något för andra gör ju inte ont någonstans.
Fler bilder på norran.se