Tobias – en av många bortglömda hjältar

Tobias Öhrn är en av många som vårdar någon nära anhörig i hemmet. För två år sedan när samhällets assistansstöd till sambon Helena Pettersson drastiskt försämrades tvingades Tobias bli anhörigvårdare på heltid.

Monica Gimerus, Lions Club Skellefteå, vill uppmärksamma anhörigvårdarnas insatser.

Monica Gimerus, Lions Club Skellefteå, vill uppmärksamma anhörigvårdarnas insatser.

Foto: Lars Eriksson

Skelleftehamn2018-11-01 08:00
undefined
Tobias Öhrn är anhörigvårdare på heltid till sin sambo Helena Pettersson.

Skelleftehamnsborna Tobias Öhrn, 41 år, och sambon Helena Pettersson, 40 år, sitter vid matbordet hemma i radhuset. Utan Tobias hjälp skulle det inte gå, förklarar Helena som på grund av ryggmärgsbråck är funktionshindrad.

– Förutom att hon behöver mycket hjälp, bland annat med toalettbesök samt i och ur sängen, har hon även ångest som gör att hon aldrig kan vara ensam, säger Tobias Öhrn.

undefined
Tobias sambo Helena behöver hjälp med en hel del i det vardagliga livet.
undefined
Förutom funktionshindret så har Helena ångest som gör att hon inte kan vara ensam.

För två år sedan drogs hennes assistanstimmar bort och ersattes av några få ledsagartimmar. Att samhällets hjälp minskade innebar inte att Helenas behov av stöd förändrades. För att klara vardagen är Tobias sedan dess hemma på heltid för att vårda sin sambo, men får endast ersättning för fem timmar per vecka – en ekvation som inte går ihop.

– Det är tolv procent av en heltid, så det är nästan ingenting, säger Tobias.

Resterande tid är Tobias arbetslös och behöver enligt regelverket vara disponibel på arbetsmarknaden, samtidigt som han dygnet runt är oumbärlig hemma – ytterligare en ekvation som inte går ihop.

– Jag är arg och besviken på hur myndigheterna hanterar oss, säger Helena.

Tobias menar att ingen vill ta ansvar för försämringarna inom assistansservicen utan politiker och myndigheter skyller på varandra.

– De verkar vilja att funktionshindrade människor ska in på olika boenden eller att vi anhöriga ska sluta jobba och ta hand om dem i hemmet. Ur ett medmänsklig perspektiv borde de kunna hantera den här frågan på ett annat sätt, säger han.

Trots att det ser mörkt ut så har Tobias och Helena inte givit upp utan hoppas fortfarande på att myndigheterna ska tänka om.

– Helena har lämnat in en ny ansökan om assistans. Inom de närmsta månaderna borde vi få ett svar, vi får se hur det går, säger Tobias.

undefined
Monica Gimerus, Lions Club Skellefteå, vill uppmärksamma anhörigvårdarnas insatser.

Nationaldagskommittén i Lions Club Skellefteå anser att anhörigvårdarna är de bortglömda hjältarna och vill nu synliggöra deras insatser, berättar Monica Gimerus på Lions.

– De finns mitt ibland oss, men vi ser dem inte. Vi tycker att de gör en heroisk insats. Hade de inte ställt upp och vårdat sina anhöriga skulle många av dessa ha hamnat på någon typ av institution, säger Monica Gimerus.

Nu efterlyser de nomineringar på anhörigvårdare som kan behöva en extra uppmuntran. Sammanlagt 10 000 kronor ska delas ut, pengar som Lions Club i Skellefteå jobbat ihop under årets nationaldagsfirande.

– Vi kan inte göra så mycket, men vi vill sätta en liten guldkant på deras vardag. Det kan vara ett besök hos frissan, fotvård, massage, biobesök eller något annat som den personen skulle tycka vara roligt, säger hon.

Anhörigvårdaren Tobias Öhrn tycker det är bra att Lions vill uppmärksamma deras insatser.

– Det skulle vara roligt med en klapp på axeln och att någon sa: ”Bra jobbat här har du en thaimassage”, säger Tobias och skrattar.

Så går nomineringen till:

Skriv en motivering på varför just den anhörigvårdare du föreslår ska få en uppmuntran. Glöm inte namn och kontaktuppgifter.

Skicka in till Lions Club Skellefteå via mejl: lions.vardare@gmail.com

Det går även ringa direkt till Monica Gimerus på 076-802 57 48.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!