Oklart när området Västra Sävenäs blir av

Kommunens besked om området Västra Sävenäs blev en besvikelse för många av deltagarna under gårdagens dialogmöte i Skelleftehamn. “Vi hade en tidplan på nästa år. Den kommer inte kunna hållas“, berättar Lovisa Hällqvist, fysisk planerare vid Skellefteå kommun.

Här är tanken att det ska byggas över 200 bostäder. Men området behöver saneras först.

Här är tanken att det ska byggas över 200 bostäder. Men området behöver saneras först.

Foto: Peter Krikortz

Skelleftehamn2023-03-02 06:00

Ett 50-tal personer hade kommit till mötet för att få veta mer om vad som händer kring Västra Sävenäs och tidsplanen för det nya bostadsområdet. Men kommunen kunde inte lämna något klart besked bland annat på grund av att det behövs mer utredningar av området på grund av föroreningar i marken.

– Vi har utrett området, framförallt har vi gjort ytjordsprovtagningar som visar på förhöjda värden av bland annat arsenik och bly, en utredning som vi fick in för en vecka sedan. Den visar på att vi behöver göra ytterligare utredningar och utreda vilka åtgärder vi behöver göra innan marken är byggbar. Där står vi just nu, säger Lovisa Hällqvist.

Hur lång tid kan en sanering ta?

– Man har ju gjort tidigare saneringsprojekt och de är rätt tidskrävande.

När kan det då bli aktuellt med ett detaljplan?

– Det är en bra fråga. Vi har som mål att göra klart planprogrammet i år, där vi beskriver vilka riktlinjer och visioner vi har för kommande bebyggelser. Vi jobbar lite smått med detaljplanen. Men bara en detaljplaneprocess brukar ta drygt ett år. Och vi kan inte gå vidare förrän vi har bestämt vilka åtgärder vi ska göra.

Därför kan det inte lämna något besked nu. Detaljplanen måste ha vunnit laga kraft först.

Hur blir det med strandskyddet?

– Vi ser det som behövligt att upphäva strandskyddet för vi vill bygga närmare stranden. Det ska inte byggas närmast stranden. Den ska vara en allmän plats för människor att kunna röra sig på.

Thomas "Linge" Lindgren med rötterna i Skelleftehamn som arbetat med detta område i över tio års tid är besviken.

– Vi hade hoppats på någonting helt annat. Vi hade fått indikationer på att detaljplanearbetet redan var igång och att de kunde presentera något redan nu. Därför är vi besvikna, vi som har kämpat med det här så länge. 

Även Kicki Bridges, boende på Sävenäsområdet hade hoppats på mer.

– Det känns som att det här har jag hört länge. När ska någonting hända? De kunde inte svara på några frågor om tidsplan. Det var otydligt.

Planarkitekten Mats Andersson, Skellefteå kommun berättar att området också hade kunnat ingå i expon 2026 men med tanke på det de måste göra nu är den tanken förmodligen borta.

– Tanken lever att det ska bli ett expo. Men det är oklart vilka fysiska platser som ska vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!