– Det finns en stor global efterfrågan på plattformen så det är ett spännande samarbete som kan få stor betydelse för oss. Det är hedrande att de valt oss som tillverkare, säger Jamas marknadschef Rolf Schönfeldt.
Epiroc bildades 2017 ur Atlas Copcos affärsområde gruv- och bergbrytningsteknik och divisionen för hydraultillbehör. Den 18 juni i år introducerades Epiroc på Nasdaq-börsen i Stockholm. Epiroc har omkring 12 000 anställda och omsätter cirka 28 miljarder kronor
– Atlas Copco hade tidigare den här plattformen i sitt program men slutade med tillverkningen. Efterfrågan var emellertid så stor att Epiroc återigen satsar på en världslansering, berättar Rolf.
Unigrout Flex M-systemet går snabbt och lätt att flytta och består av en handmanövrerad injekteringsplattform som omfattar blandare, omrörare och insprutningspump. Plattformens konstruktion är enkel, flexibel och kompakt.
– Hittills har vi levererar sju Flex M plattformar till Epiroc, och vi går nu vidare med fler modeller i Unigrout-programmet.
En annan tung produktion i fabriken i år är skutknackare till LKAB i Kiruna. Efter tre års utvecklingsarbete har Jama färdigställt den första av tre sådana som LKAB beställt. Det är en riktig bjässe som väger 40 ton och är utrustad med en 4 tons hydraulhammare som slår sönder stenblock som är så stora att de fastnar i siktgallret före krossen nere i gruvan.
– Skutknackaren manövreras från en operatörscentral ovan jord och styrs via kameror och joysticks, berättar Jamas affärsutvecklingschef Anders Norberg.
En annan nyhet från Jama, som de visade upp på Euro Mine Expo i Skellefteå, är en ny förarstol som de utvecklat i samarbete med leverantören Sittab och stoltillverkaren Be-Ge. Den gör förarmiljön bättre i Jamas egenutvecklade skrotare.
– Utvecklingen av stolen inleddes under hösten 2017 och nu sitter den i alla våra nya skrotare och vi erbjuder också kunderna till våra befintliga maskiner att uppgradera till den här stolen. Vi har fått mycket bra feedback för den och LKAB har valt att ha stolen som standard i alla sina maskiner, berättar Anders Norberg.
Stolen har ett nytt robust underrede som är anpassat till miljön i gruvan och med inställningsmöjligheter som ger alla förare möjlighet att hitta en optimal körställning. I den nya stolen ingår en ny design på joystick-lådan med nya spakar som är designade efter senaste ergonomiska rön.
Jama har idag 25 anställda och kommer att omsätta över 100 miljoner kronor i år.
– Nästa år räknar vi med att omsättningen stiger till 125 miljoner, avslutar Rolf Schönfeldt