Inne på Folkets hus i Skelleftehamn sjuder irritationen hos publiken. Med kritiska blickar och armarna i kors lyssnar de på Anna Bergvall, chef för avdelningen kvalitet, säkerhet och miljö på Wibax.
Hon är här tillsammans med sina kollegor för att presentera företagets planer på att bygga en ny anläggning för vattenrening på orten. Men hon hinner knappt hälsa välkommen innan hon blir avbruten.
– Jag hoppas att ni håller den här presentationen kort, vi är många som vill ställa många frågor, säger Martin Eriksson, en av de mest drivande i publiken.
Anna Bergvall svarar att efteråt är tid avsatt för frågor. Sedan börjar hon berätta.
Tanken är att en fabrik för produktion av kemikalier för vattenrening ska byggas på Näsudden. Den kommer att skapa ett femtiotal arbetstillfällen, och om Wibax får som de vill kan de vara igång vid 2027.
Vd Markus Holmlund tar vid för att berätta om företaget och dess tidigare framgångsrika projekt.
– Ursäkta mig, jag måste hänvisa till det jag sa innan, det här är förvisso intressant, men de flesta av oss är inte här för att höra den biten, säger Martin Eriksson.
Markus Holmlund säger att han ska fatta sig kort. Den planerade verksamheten kommer att tillverka kemikalier som används vid rening av drickes- och avloppsvatten. I anläggningen ska natriumhydroxid, alltså lut, och vissa andra kemikalier tillverkas.
I produktionsprocessen bildas även klorgas och vätgas, men ingen av gaserna lagras utan används enligt Wibax direkt.
– Vi tycker naturligtvis att det här är en bra idé, säger Markus Holmlund.
– Men de flesta tycker det är käpprätt åt skogen!, kontrar en man i publiken. Mannen får medhåll och spridda ”Ja!”, ”Absolut!” och ”Bra sagt!” hörs runt om.
Representanterna från Wibax är dock eniga om att anläggningen inte är något att oroa sig över. Tvärtom menar de att världsläget och varningar om att "krisen kan komma" gör det väldigt aktuellt att ett land bör vara självförsörjande, något de hävdar att deras fabrik kan bidra till. Markus Holmlund tar upp Rysslands invasion i Ukraina som exempel.
Men det finns risker vid hantering av klorgas. Vid en situation med det värsta tänkbara scenario– att gas släpps ut – finns hälsorisker för allmänheten. Om man blir utsatt för gasen i över tio minuter finns risk för långvariga men.
Skelleftehamnsborna står pall i frågan. De tycker att det hela är en dålig idé.
– Vi känner oss trygga, hävdar Wibax personal.
– Det gör inte vi, hörs från publiken.
Och motståndet fortsätter. Någon ställer sig upp och ifrågasätter de siffror som presenteras när det gäller den mängd klorgas som kommer att produceras på ett år. Efter att själv ha räknat på det menar han att det är något som inte stämmer.
– Det är på grund av att i den där uträkningen tänker vi 32-procentig och inte 100-procentig gas, svarar Wibax.
– Vad kan vi veta om siffrorna om ni inte redovisar dem?, ifrågasätter en man i publiken.
– Det står i samrådsunderlaget, menar Anna Bergvall.
Enligt Wibax kan miljardinvesteringen i Skelleftehamn både säkra Sveriges vattenrening och bidra med ett 50-tal arbetstillfällen. Att Skelleftehamnsborna inte vill ha hit det de kallar för ”en giftfabrik” råder det dock inga tvivel om. Flera tyckte inte heller att de fick svar på sina frågor vid mötet.