Varnar för järnsand när Boliden ska utöka sin mark

En ny ansökan har lämnats om att fylla ut marken på Rönnskär. Kommunens miljöavdelning är inte emot planerna, men ifrågasätter om järnsand är lämpligaste fyllnadsmaterial.

Så här såg det ut när Skellefteå kommun byggde ut norra hamnen för något år sedan, och ungefär samma metod tänker Bolidenbolaget använda.

Så här såg det ut när Skellefteå kommun byggde ut norra hamnen för något år sedan, och ungefär samma metod tänker Bolidenbolaget använda.

Foto: Yvonne Rönngren

Skelleftehamn2022-10-20 16:40

Bolidenbolaget har tidigare velat göra denna utfyllnad. Men Naturvårdsverket överklagade, och 2020 beslöt mark- och miljööverdomstolen att neka till bygget. Men bolaget ger inte upp och har nu gjort en förnyad ansökan.

Bolaget vill göra en 640 meter lång vall. Den görs av sprängsten från det djupförvar som byggs på industriområdet.

Vallen ska täckas av betong på utsidan mot havet och på insidan läggs gummiduk. Det läggs också en gummiduk mot dagens strand. 

Innanför vallen fylls det ut med 200 000 kubikmeter järnsand. Detta material är en rest från smältverkets verksamhet.

Resultatet skulle bli 42 000 kvadratmeter ny mark där bolaget tänker hantera slagg. 

Bygg- och miljönämnden i Skellefteå kommun har nu yttrat sig. De poängterar att de inte motsätter sig utbyggnaden, och har ändrat sig kring det material som bör toppa den nya marken. 

Tidigare har kommunen drivit att det bör vara asfalt eller betong, eftersom det håller mest tätt. Boliden har anfört att det lätt spricker, och nu håller kommunen med om att grus med liten kornstorlek skulle vara bättre, då det lättare kan sladdas om vid sättningar. 

Däremot ser nämnden två stora hakar med Bolidens planer. För det första så ifrågasätter man att det används järnsand. Om det trots allt beviljas järnsand så tycker man att även bottnen i den nya "bassängen" måste vara täckt med gummiduk innan man börjar lasta dit järnsand. 

Det påpekas att järnsand har visat sig laka ur metaller i vatten, det har flera undersökningar i Skellefteå visat. Avrinningen från gator som byggts med järnsand har jämförts med gator som byggts med andra material, och då har metallhalterna varit högre där järnsand använts.  

Ännu ett argument som lyfts är den järnsandsblandade jord som 2016 togs emot på Degermyrans deponi. Sedan man tog emot detta har halterna metaller som läcker ut med regn- och tövattnet ökat, i synnerhet koppar och zink. 

Om det beviljas järnsand tycker politikerna att den nya ytan inte får stå öppen i upp till fyra år, utan att den måste täckas snabbare så att järnsanden inte blåser eller regnar iväg. 

Slutligen påpekas att vattnet utanför Rönnskär redan i dag innehåller höga halter gifter. Det förmodas delvis komma från gamla utfyllnader som har gjorts, där material nu har glidit ner i havet och bidrar till föroreningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!