Railcare ger riktat stöd till lokala fotbollsföreningar

Railcare Group i Skelleftehamn har nyligen totalt satsat 500 000 kronor i stöd till primärt fem fotbollsföreningar i Skellefteå för att stärka föreningslivet och motverka den oroande utvecklingen av gängkriminalitet. ”Vi har valt föreningar som fokuserar på breddverksamhet och därför kan bidra till att fånga upp ungdomar som befinner sig i en riskzon”, säger vd Mattias Remahl.

Hanna Hedlund och Mattias Remahl hoppas nu att fler företag kommer att stötta föreningar på den resa som järnvägsspecialistföretaget har tagitit initiativ till.n ”Förhoppningen är att vårt initiativ ska leda till något större där fler aktörer bidrar”, säger Mattias Remahl.

Hanna Hedlund och Mattias Remahl hoppas nu att fler företag kommer att stötta föreningar på den resa som järnvägsspecialistföretaget har tagitit initiativ till.n ”Förhoppningen är att vårt initiativ ska leda till något större där fler aktörer bidrar”, säger Mattias Remahl.

Foto: Lars Andersson

Skelleftehamn2023-12-14 06:00
undefined
”Vi måste hjälpa till och motverka och få ett stopp på det som håller på att ske. Att få ett tryggare samhälle är en viktig hållbarhetsfaktor. Alla aktörer måste bidra”, säger Mattias Remahl, vd för Railcare Gruop, här tillsammans Hanna Hedlund, kommunikations- och hållbarhetsansvarig.

Mattias är själv en så kallad fotbollspappa. Han  oroas av utvecklingen i samhället och när det framkom att det ”förekommit försök att värva personer för att sälja droger” i närheten av Skogsvallen bestämde han sig för att agera.

Här berättar Mattias Remahl om händelser under hösten som fått honom ett reagera:

– Utvecklingen har snabbt gått åt fel håll och många unga människor lockas in i sammanhang som kan vara förödande. För oss på Railcare är social hållbarhet otroligt viktigt och det är viktigt att vi som företag ger tillbaka något till samhället säger Mattias Remahl då Norran möter honom och Hanna Hedlund, kommunikations- och hållbarhetsansvarig, på kontoret i Skelleftehamn.

– Det vi har sett nu är att det har börjat krypa närmare oss.Det finns en uppfattning att det är ett storstadsfenomen, men så är det inte, fortsätter han.

undefined
”Viktigt har varit att inte lägga på föreningar mer jobb, utan att ge dem möjligheter att göra det de redan gör bättre och roligare så att det kan attrahera fler ungdomar”, säger Mattias Remahl.

Mattias Remahl har funderat på hur Railcare, ett järnvägsteknikföretag, kan bidra till att stötta positiva krafter.

– Vi kände att vi måste göra någonting. Vi måste hjälpa till och motverka och få ett stopp på det som håller på att ske. Att få ett tryggare samhälle är en viktig hållbarhetsfaktor. Alla aktörer måste bidra. Vi måste göra det här tillsammans och samverka: företag, polis, skola och föreningar, säger han.

– En del i detta är att vi kan bidra till att ungdomar får en meningsfull fritid, fortsätter Hanna Hedlund.

undefined
Railcare har valt att stötta fotbollsföreningar med breddverksamhet med relativt stort upptagningsområde.

Under hösten har möten hållits med aktörer i frågan.

–Föreningslivet har en väldigt viktig roll genom att erbjuda barn- och ungdomar en trygg och meningsfull fritid. Föreningar har och tar ansvar i de här frågorna genom att finnas till. Vi har valt ut några föreningar som har breddverksamhet och som kan fånga upp ungdomar i riskzonen, konstaterar Mattias Remahl.

De fem fotbollsföreningar som får dela 500 000 kronor från Railcare Group är Rönnskär Railcare. Clemensnäs, Morön, Sunnanå och Anderstorp. Fördelningen sker utifrån antalet medlemmar. Bland dem som Railcare haft en dialog med utöver föreningarna i arbetet märks Rfsisu Västerbotten, Västerbottens fotbollsförbund och kommunens fältverksamhet.

– Vi bjöd in dem på lunch och ställde frågan: Hur kan vi hjälpa er?

undefined
”Det här är inspirerande och kommer att bidra till något bra är jag övertygad om”, säger Annelie Nilsson, verksamhetschef Rf-Sisu Västervottenen av de organisationer som Railcare haft en dialog med.

Annelie Nilsson, Skellefteå, verksamhetschef på Rf-Sisu Västerbotten, är en av dem som varit med:

– Med tanke på hur Skellefteå kommun expanderar följer det också med en del tråkigheter. Det här är ett superbra initiativ där Railcare är med och stöttar en redan befintlig verksamhet, men är samtidigt öppna för att föreningarna får bidra till formen själv. Det här är inspirerande och kommer att bidra till något bra är jag övertygad om, säger hon.

undefined
Hanna Hedlund och Mattias Remahl hoppas nu att fler företag kommer att stötta föreningar på den resa som järnvägsspecialistföretaget har tagitit initiativ till.n ”Förhoppningen är att vårt initiativ ska leda till något större där fler aktörer bidrar”, säger Mattias Remahl.

Vi mötena fick Railcare en input om verksamheterna och deras utmaningar.

– Viktigt har varit att inte lägga på föreningar mer jobb, utan att ge dem möjligheter att göra det de redan gör bättre och roligare så att det kan attrahera fler ungdomar, säger Mattias Remahl.

En sak som redan kommit ur satsningen är Morön BK:s höstlovsläger där bland andra Ali Hussein, nu klar som ny tränare för Skellefteå FF, medverkade. För Railcare Group slutar inte satsningen här.

– Vi har tagit kontakt med andra företag som vi också hoppas vill bli involverade i frågan. Förhoppningen är att vårt initiativ ska leda till något större där fler aktörer bidrar, säger Mattias Remahl.

Railcare Group

Järnvägsspecialisten Railcare Group grundades 1992 i Skelleftehamn av Ulf Marklund och Leif Dahlqvist, vilka då tog vacuumtekniken från sugbilar och anpassade den till järnvägen.   Den 3 april 2018 noterades Railcare på Stockholmsbörsen. Bolaget var då listat sedan 2007 på Aktietorget. Norra Västerbotten Fastighets AB var största ägare den 31 december 2022 med ett 29,5 procent av aktiekapitalet. Koncernen hade vid årsskiftet 2022/2023 cirka 160 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!