Bolaget listar tre orsaker till utmaningarna. En global överkapacitet på kopparsmältverkssidan, världsläget med inflation och konjunktursvängningar samt råmaterialbrist på marknaden som bland annat orsakar låga behandlingslöner.
– Vi har sedan början av 2025 jobbat intensivt med att se över våra kostnader. Vi har många externa faktorer som påverkar vår lönsamhet som vi inte kan påverka. Därför behöver vi ta krafttag om det vi kan påverka, och det är kostnader, säger Linn Andersson.
Beskedet om storvarslet gavs till personalen på en extrainsatt informationsträff vid lunchtid på måndagen. En pressträff hölls senare tillsammans med facket.
IF Metall informerades om varslet strax innan personalen.
– Det är trist. Vi har jobbat för fullt sedan branden. Vi visste att vi skulle komma in i tuffa tider eftersom vi saknar ett elektrolysverk, men nu är vi där vi är, säger IF Metalls klubbordförande Ronnie Allzén.
Han berättar att några medlemmar redan har hunnit ringa.
– De är oroliga. Vad innebär det här för mig? Hur ser det ut? Tyvärr har vi inga jättetydliga svar ännu. Det är jättetråkigt. Vi hade inte hoppats på något sånt här.
På måndagseftermiddagen träffade Norran flera anställda utanför grindarna på Rönnskär. Flera sa att varselbeskedet är tråkigt, men inte helt oväntat.
– Vi har vetat ett tag att det behöver göras kostnadsbesparingar, det har varit en del fokus på det, sa Felicia Holmqvist, som jobbar som inköpare.
En annan anställd, som vill vara anonym, var inne på liknande spår.
– Jag hade förstått att det skulle komma något typ av besked, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle handla om ett så stort varsel som 200 personer.
Boliden Rönnskär varslade om uppsägning senast sommaren 2023 efter att elektrolysverket brunnit ned till grunden. Då rörde det 190 tjänster. Efter förhandlingar stod det klart att cirka 100 tjänster skulle försvinna.
I dagsläget arbetar ungefär 870 personer kvar. Medarbetare har erbjudits krishjälp och Boliden Rönnskär kommer samarbeta med kommun, arbetsförmedling och andra parter för personal som drabbas.
– Det är oerhört tungt att komma med det här beskedet idag, men vi måste agera för att säkra Rönnskärs framtid, säger Linn Andersson.
Nu väntar förhandlingar med fackförbunden som väntas vara klara under sommaren.
– Vi har satt en grov tidsplan. Under andra kvartalet hoppas vi försöka gå i mål.
Hon poängterar att den nya organisationen inte är tillfällig och att saker inte kommer återgå till det läget som varit.
Oppositionsråd Andreas Löwenhöök (M) säger att han hoppas att återbyggnaden av elektrolysverket kan leda till återanställningar.
– Det är väldigt tråkigt med alla varsel, det är ju aldrig kul. Sen får vi ju se. De har inte blivit uppsagda än bara varslade så vi får hoppas att alla 200 inte blir uppsagda.
När Norran når kommunalrådet Lorents Burman (S) säger han att det här kommer slå annorlunda än Northvolts varsel för några månader sedan.
– De som har kommit till Northvolt kommer ju från andra delar av världen, de sitter inte fast i vår kommun lika hårt. De har lättare att flytta runt. Men det som berör Rönnskär är annorlunda. De har förmodligen bott här längre och det är mer lokalt. Då blir lite svårare att flytta men vi hoppas att de kan hitta nya anställningar snart.