Boliden Rönnskär har anlitat ett konsultföretag för att hjälpa till med ett omfattande besparingsprogram som går under namnet Framtidssäkra Rönnskär. I offertförfrågan till dem angavs möjliga personalbesparingar på upp till 250 anställda.
– Vi vet alla att det är tuffa tider här på Rönnskär, men några varsel har inte lagts än så det finns i dagsläget ingen anledning att spekulera kring detta. Vi vill ju alla att det ska gå bra för verksamheten här, säger Ronnie Allzén, som betonar att facket har en bra dialog med ledningen på Boliden Rönnskär kring besparingarna.
Boliden Rönnskärs platschef Linn Andersson berättar att i offertförfrågan till konsultföretaget som gör en översyn och analys av verksamheten valde Boliden Rönnskär att ange en siffra för att poängtera att det var ett omfattande uppdrag.
– I efterhand kan jag konstatera att det var olyckligt att den siffran var åtkomlig så att rykten började spridas om något som inte var ett beslut, konstaterar hon.
Förra veckan hölls möten i matsalen på Rönnskär med alla anställda där de fick chans att ställa frågor om besparingsprogrammet. Ett 20-tal frågor hade lämnats in i förväg. Där behandlades också uppgifterna i offertförfrågan om personalbesparingar på upp till 250 anställda.
Besparingsprogrammet har inletts för att Boliden Rönnskär har stora utmaningar med lönsamheten.
– Det handlar både om att vi saknar elektrolysverket, som brann ner 2023, och behandlingslönerna som inte varit lägre än på 20 år, säger Linn.
Inflationen och en del temporära lösningar, till exempel anodhantering och utökad trafik över hamnen har också drivit kostnader.
På Boliden Rönnskär har man sedan besparingsprogrammet inleddes arbetat med sex olika arbetsströmmar för att minska kostnaderna och slöserier på Rönnskär.
Dessa arbetsströmmar handlar om:
– Ideal organisation
– Rannsaka kostnader
– Fokuserade förbättringar
– Utvecklingsarbete underhåll
– Synkronisering av flöden
– Upphandling av varor och tjänster
Linn Andersson konstaterar att förutom konsultföretaget har hela linjeorganisationen varit engagerade i arbetet med att vässa arbetsströmmarna.
– Dessutom har cirka 100 medarbetare på olika sätt varit mer involverade i att framtidssäkra Rönnskär. Det handlar då om allt från att arbeta med analyser till att delta i workshops, berättar Linn.
Vissa åtgärder har man redan gjort. Det handlar då bland annat om anställningsstopp för tjänster längre än tre månader som infördes efter årsskiftet.
Externa tjänster är också i blickpunkten. Till exempel skottar och sandar man nu mer i parietet med övriga samhället och försöker göra det i egen regi i högre utsträckning.
– Vi har också genomfört utbildningar av medarbetare som arbetar med inköp, säger Linn Andersson.
Det nya elektrolysverket, som nu byggs till en beräknad kostnad på 4,8 miljarder kronor, innebär att Rönnskärs produktion av kopparkatoder och ädelmetaller gradvis kommer att öka till full kapacitet under andra halvåret 2026.
Boliden Rönnskär har idag 870 anställda.