Räddningstjänsten arbetade på Kuusakoskis anläggning fram till klockan fem på måndagsmorgonen innan den sista brandbilen kunde lämna området.
På måndagsförmiddagen stod det ännu inte klart vad det var som orsakade branden, enligt Kuusakoskis vd Olov Boman.
– Vi har jobbat med branden och eftersläckningsarbeten under natten och kommer börja undersöka orsaken till branden först när vi kommer tillbaka efter helgen, sa han.
Det har brunnit på Kuusakoskis anläggning i Skelleftehamn vid flera tillfällen tidigare. I maj 2023 brann hundratals ton elektronikskrot upp, och en liknande brand ska även ha inträffat i slutet av 2021.
– Det vanligaste är att det finns litiumjonbatterier som inte upptäcks och börjar brinna, sa Kristin Wallin Hägglund, kommunikationschef vid Kuusakoski, till Norran i fjol.
Det är inte omöjligt att ett kortslutet batteri orsakade även denna brand, enligt Olov Boman.
– Det finns alltid en misstanke om att ett batteri kan ha startat branden eftersom de finns i avfallet.
Hur ofta brinner det hos er?
– Det är svårt att säga exakt hur ofta det brinner men det är vanligt med bränder både hos oss och andra i samma bransch och det är något vi jobbar med hela tiden, säger Olov Boman.
Branden utbröt vid 9-tiden på morgonen, och strax innan klockan 12 utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, med anledning av brandröken. Norrans läsare reagerade på att VMA:t dröjde.
Magnus Nyberg vid räddningstjänsten i Skellefteå säger att han inte vet exakt varför VMA:t utfärdades just då, men påpekar att det är mycket som räddningstjänsten först ska beakta. Vindriktningen är en sådan sak, och den kan ha varit mer fördelaktig inledningsvis.
Det är inte heller säkert att det fanns behov av ett VMA kort efter att branden uppstått.
– När branden startade var det inte någon jättevärme i den och inte heller så mycket rök, men när större delar börjar brinna blir det mer rökmoln. Sedan kommer det betydligt mer rök när vi lägger på vatten och det bildas ånga, säger Magnus Nyberg.
VMA:t hävdes efter nästan tolv timmar, strax efter klockan 23 på söndagskvällen.
Vid branden i maj 2023 utfärdades också ett VMA. Kuusakoskis vd Olov Boman säger att företaget jobbar på olika sätt för att undvika att det ska uppstå bränder. Mycket handlar om att minska risken för felsorterat avfall, menar han
– Det är delvis ett informationsarbete för att se till att vanliga människor som lämnar avfall på Solbacken sorterar det i rätt container så att vi kan ta hand om det på rätt sätt. Sen jobbar vi hela tiden med att förbättra våra rutiner och utveckla vårt sorteringsarbete, då vi vet att det kan komma felsorterat avfall vid vår anläggning som vi måste försöka upptäcka.
På måndagen hade företaget sedan tidigare planerat att arbeta med minskad styrka, så hittills har produktionen inte påverkats nämnvärt.
– Eftersom det är klämdag hade vi redan planerat att ha ganska lite aktivitet på området. I dag kommer mest handla om eftersläckningsarbete, städa upp efter branden och undersöka om det finns några skador på våra anläggningar, säger Olov Boman.