Nytt gindestilleri startas i Kurjoviken

Ett nytt destilleri etableras i Skelleftehamn. Det är Kurjovikens Bränneri vars första produkt blir en lokal gin.

Håkan Niska, Martin Åkerström, Jenny Hultdin Forslund och Hanna Hedlund är några av de som är inblandade i det nya destilleriet Kurjovikens Bränneri.

Håkan Niska, Martin Åkerström, Jenny Hultdin Forslund och Hanna Hedlund är några av de som är inblandade i det nya destilleriet Kurjovikens Bränneri.

Foto: Kurjovikens Bränneri

Skelleftehamn2020-10-13 06:15

– Vi gillar mångsidigheten med gin och hur den kan varieras i nästintill oändlighet. Dessutom kan man ha en färdig produkt på ett par månader och behöver inte vänta fem år som med en whisky innan man vet resultatet. Men vi utesluter inte att det kan komma fler produkter längre fram, berättar delägaren Martin Åkerström.

På senare år har ett flertal mindre gindestillerier etablerats i Sverige och nu sällar sig Kurjovikens Bränneri till den skaran.

– Gin har blivit en mycket populär dryck i Sverige och vi är övertygande om att det finns plats för ytterligare ett högklassigt gindestilleri, säger Martin. 

Utrustningen, som inhandlats i Nederländerna, har precis landat och initiativtagarna bakom Kurjovikens Bränneri experimenterar för fullt med att skapa sin första gin. Samtidigt förbereds ett gästkök för matlagningsevenemang och smakprovningar.

Att destilleriet placeras i Kurjoviken är ingen slump.

– Det finns flera skäl. Dels tycker vi om havet och platsen. Det är nästan som att det vilar en förväntan, eller en förbannelse på oss som är verksamma här att fortsätta sträva, berättar Martin Åkerström.

Han tycker att det roligt att kunna bidra till Skelleftehamns industrihistoria med ett nytt kapitel, som dessutom kompletterar Fermenteriet och Sjökrogen på ett väldigt bra sätt.

– Huset är redan fullt av mat och dryck så den här verksamheten passar in här.

Initiativtagare till Kurjovikens Bränneri är Martin Åkerström och Mattias Richmann som även driver Sjökrogen i samma lokaler. Med sig har de ett flertal delägare som alla gillar olika utmaningar. Idén har grott i några år och att det blev just nu beror delvis på Corona.

– Flera av oss fick inställda affärsresor och aktiviteter. Vi fick tid över, blev otåliga och det satte nog igång kreativiteten, berättar delägaren Håkan Niska.

Under hösten kommer gästköket att färdigställas. Kocken Mattias Richmann ser fram emot att bjuda in gäster för gemensam matlagning och smakprovning.

– Det är tur att vi är många som hjälps åt. Redan nu är flera lokala aktörer inblandade, avslutar Mattias Richmann.

Arbetet med destillering, kryddning och buteljering kommer att pågå under hela hösten. Och i början av 2021 förväntas Kurjovikens första gin vara klar.

– Inledningsvis kommer den säljas till utvalda restauranger och efter det siktar vi på Systembolaget, avslutar Martin Åkerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!