Mätvagnen dammas av, ska användas i Skelleftehamn

Den gamla mätvagnen för luftkvalitet ska placeras i Skelleftehamn. Det blir nästa plats inom Skellefteå kommun där det ska mätas utsläpp och partiklar. Dessutom planerar kommunen för mätningar från vedeldning.

Mätvagnen som stod vid E4 i Skellefteå. Den användes till och med maj 2021.

Mätvagnen som stod vid E4 i Skellefteå. Den användes till och med maj 2021.

Foto: Pär Lindström

Skelleftehamn2022-01-07 09:00

Mätvagnen stod under många år vid E4 och var kritiserad för att vara stor och ful. Den är numera undanställd, men inte glömd.

Miljöavdelningen på Skellefteå kommun vill fortsätta att använda den, och planen är att den ska ställas upp i Skelleftehamn. 

– Vi har skyldighet att ha koll på luftkvaliteten i hela kommunen, och vi väljer Skelleftehamn eftersom Rönnskär finns där som är en stor utsläppskälla. Dessutom planeras nya industriområden och byggs nya bostäder i Skelleftedalen. Sammantaget finns det därför anledning att ha mätningar där, säger Ulla Bro, miljöinspektör. 

Rönnskär är den största utsläppskällan när det gäller industri i Skellefteå kommun, ja en av de största i hela landet. Mätningar har visat att det mesta driver ut med vindarna till havs, men trots det ska kommunen ha koll i Skelleftehamn enligt krav från Naturvårdsverket.

Var mätvagnen ska stå är ännu inte bestämt. Det ska vara där många människor rör sig utomhus, och får inte vara för nära en gatukorsning. 

– Platsen ska vara representativ för det område där vi mäter utomhusluften. 

Ulla Bro tror att vagnen kan komma till sin nya plats i slutet av 2022, och i första hand ska mätningarna pågå i ett år.  

Ännu en typ av mätningar som miljökontoret överväger att göra handlar om vedeldning. Det finns farhågor om att vissa områden i Bureå, Boliden, Byske och Jörn har så höga utsläpp av det cancerframkallande ämnet bens(a)pyren att det måste göras kontroller. 

– Via sotningens register kan man göra en bedömning av vilka som eldar med ved, och SMHI har hjälpt till att bedöma hur röken sprider sig. Detta har vi känt till i några år och vi har skickat ut instruktioner hur man ska elda på ett bra sätt till alla som bor i områdena, säger Ulla Bro. 

– Tanken är att vi ska gå vidare med egna mätningar, och då väljs troligen Bureå eller Boliden. Vi har dock inte resurser att dra igång förrän tidigast 2024.

Strategin för kontroller åren 2022-2024 godkändes i bygg- och miljönämndens senaste möte. 

Ämnen som kollas

Dessa ämnen finns det normer för i Sverige, och det är kommunerna som är ansvariga för kontrollerna: 

Kvävedioxid, svaveldioxid, kolmonoxid, bensen, partiklar PM10, partiklar PM2,5, bens(a)pyren, arsenik, kadmium, nickel, bly

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!