Noviser som tar i trä

Det är inte lätt att såga till en fisk när man inte vet hur man gör. Att stå mellan en bandsåg och en borrmaskin och inte ha en susning om hur de fungerar, det är minsann ingen enkel sak. Därför är det så skönt att PRO-gubbarna finns. Dessutom kan de förklara vad det är för skillnad på en skiftnyckel och en nyckelring.

Mats-Göran Holmkvíst hjälper Sahel Shamohad med de sista detaljerna.

Mats-Göran Holmkvíst hjälper Sahel Shamohad med de sista detaljerna.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Skelleftehamn2019-04-03 09:00
undefined
Det gäller att vara noggrann med detaljerna, konstaterar Salim Nawrozi.

Under större delen av veckan har de slöjdande herrarna i Skelleftehamns PRO-förening verkstaden helt för sig själva. Men några timmar varje torsdag, under ett par månader på både hösten och våren, förvandlas de till träslöjdslärare.

Eleverna är ett gäng grabbar som går en ettårig industriutbildning som är knuten till introduktionsprogrammen på Baldergymnasiet. De nyanlända, av vilka flera är från Afghanistan, får inte bara lära sig att jobba med trä och använda de maskiner som hör till. Den mesta kurstiden ägnas åt metall. Den delen av utbildningen är förlagd till Solkraft Öst, med inriktning mot industrin. Jobb eller fortsatt utbildning, det är målet för den här kursen.

undefined
Pallen kräver att Axel Eriksson, Waldemar Granberg och Bagev Hassni tar sig en gemensam funderare.
undefined
Ali Reza och Waldemar Granberg löser skruvproblemet.

Ostressad numera

Av de elva i gruppen är det bara en som arbetat med trä tidigare. Alla de andra hade ingen som helst erfarenhet när de kom hit första gången.

"Först kände jag mig stressad, men nu har jag slutat vara det."

- Jag har aldrig jobbat med trä, berättar Salim Nawrozi.

- Först kände jag mig stressad, men nu har jag slutat vara det.

- Det är jätteroligt att ha grabbarna här och till hösten kommer det en ny grupp, berättar en av "gubbarna", Anders Forssell.

Anders kollega, Valdemar Granberg, poängterar hur viktigt det är att bygga upp pojkarnas självförtroende.

- Skulle en träbit råka sprätta iväg, då säger man inte ”vad var det jag sa”. Man frågar ”har du gjort dig illa?”

Lite trixigt är det

Eleverna är inte bara intresserade, de vill se snabba resultat också. Och så är de noggranna. Man behöver bara stryka med fingret över ett välputsat förstlingsverk, en liten träfisk, för att inse det.

Svårighetsgraden ökar hela tiden och når via smörknivar, fåglar och skärbrädor fram till själva examensprovet - en hopfällbar pall. Möbeln är inte stor, men ändå rätt trixig att få till.

Ali Reza ska både läsa ritningen (som är på svenska förstås) och dra ner skruvarna på exakt rätt ställe. Hamnar skruven bara lite snett, då kan pallen bli både vinglig och gnekig. Så Ali får göra om.

Och det är bara bra, tycker PRO-gubbarna. Övning ger färdighet på alla plan, inte minst språkligt.

undefined
Mats-Göran Holmkvíst hjälper Sahel Shamohad med de sista detaljerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!