Boliden har tillstånd för att anlägga och driva ett djupt bergförvar för permanent lagring av kvicksilveravfall och annat farligt avfall intill en sammanlagd mängd av 400 000 ton torrvikt. Den anläggningen är på väg att slutföras.
Flera frågor
Ett antal frågor återstår nu att pröva. Tre utredningsföreskrifter har meddelats för de uppskjutna frågorna:
Utredning av de tekniska, miljömässiga och ekonomiska förutsättningarna att begränsa utläckaget av föroreningar från bergförvaret efter förslutning.
Utredning av föroreningssituationen för människors hälsa och miljön på kort och lång sikt.
Utredning om de efterbehandlings- och avslutningsåtgärder som behöver vidtas vid förvaret när den faktiska driften av det upphör.
Ekonomisk säkerhet
I det sistnämnda ingår bland annat villkor för ekonomisk säkerhet för framtida efterbehandling.
Boliden yrkar hos mark- och miljödomstolen och vill att de uppskjutna frågorna avslutas och att fyra nya villkor och två ytterligare delegationer till tillsynsmyndigheten meddelas. Boliden vill också att beslutet runt två av de tre utredningsföreskrifterna börjar gälla direkt.
Inte tillräckligt…
Norran Affärsliv har läst inlagorna inför den muntliga förberedelsen som inleds i dag tisdag.
Naturvårdsverket är mycket kritiskt, vilket framgår av ingressen. Myndigheten har vid prövningar av verksamheten genom åren också varit den instans som gått fram tuffast i sina yrkanden.
Fara för vistelse…
I sin inledning summerar också Naturvårdsverket: ”Detta innebär i sin tur att åtgärdsförlagen varken kan anses vara tillräckliga i sin omfattning eller tillräckliga i relation till miljömålet ”Giftfri miljö” och miljökvalitetsnormer för aktuell recipient.
Naturvårdsverket tittar bland annat på föroreningar i mark och grundvatten.
Efter en analys av 26 provgropar på Rönnskärshalvön där jord tagits och analyserats skriver Naturvårdsverket. ”Arsenikhalterna i jorden är så höga att det är akuttoxiskt för människor vid exponering, vilket kan innebära en fara för de som vistas på området.”
”Allvarlig miljöskada”
Om grundvattnet: ”Föroreningshalterna i grundvattnet är relativt höga inom hela Rönnskär, vilket tyder på att det sker en spridning från förorenad jord och fyllnadsmassor till grundvattnet.”
Naturvårdsverket har också hittat så förhöjda halter av metall vid ett par provpunkter ”att de bör betraktas som allvarlig miljöskada.”
Saknar åtgärder
Naturvårdsverket fortsätter att ställa krav på företaget i sitt yttrande:
”Den uppskattningsvis omfattande spridningen av föroreningar som sker från området ger en klar indikation på att det nuvarande erosionsskyddet… är fullständigt otillräckligt. Naturvårdsverket saknar åtgärder som reducerar belastningen på omgivningen från Rönnskärshalvön inklusive de sedimentområden som förorenats av verksamheten och som nu utgör sekundära föroreningskällor.
Vidare: ”Naturvårdsverket anser att täckningsåtgärder omgående bör vidtas avseende samtliga utfyllnadsområden som inte är bebyggda eller hårdgjorda på Rönnskärshalvön för att förhindra den pågående spridningen av föroreningar och att detta redan bör ingå i den partiella återställningen.”
Akuta åtgärder
På grund av de stora volymerna förorenade fyllnadsmassor är Rönnskärshalvön närmast att betrakta som deponier, enligt Naturvårdsverket.
Slutligen anser Naturvårdsverket under rubriken ”Den slutliga återställningsplanen” att en del saker är akuta.
”Naturvårdsverket anser att tätskikt och andra åtgärder som behövs för att förhindra spridning behöver vidtas omgående.…Förutsättningarna för att förklara området för miljöriskområde får dock utredas utanför aktuell prövning.”
Huvudförhandlingen i målet är planerad till februari 2020.
Fotnot: De övriga som kommit in med yttranden är: Skellefteå kommun/bygg- och miljönämnden, Havs- och Vattenmyndigheten, länsstyrelsen Västerbotten och Naturvårdsverket.