Boliden ska till tillsynsmyndigheten i god tid, dock senast tre år före nedläggningen, inge en slutlig återställningsplan avseende området. En återställning ska innebära att området ska kunna användas för industriändamål eller liknande utan risk av markföroreningar för de som jobbar där, eller för tillfälliga besökare.
Naturvårdsverket går i sitt förstahandsyrkande i överklagandet in på framtiden. Det anser bland annat att det finns risk, enligt dagens skrivningar, att områden som efterbehandlats under pågående drift kommer att innehålla högre halter i ytligare mark, medan områden som åtgärdas vi en eventuell avveckling är mindre förorenade.
Naturvårdsverket menar att det innebär en risk att det finns områden vid en slutlig avveckling som inte når de övergripande målen.
Vidare pekar Naturvårdsverket, likt Havs- och vattenmydigheten, på att det finns ett behov av att utreda sedimentföroreningar runt halvön Rönnskär. Naturvårdsverket anser också att krav måste ställas på bolaget vad gäller skyddsåtgärder för diffus spridning för färskt och förvarat material.
Naturvårdsverket anser inte att åtgärderna i den överklagade deldomen är tillräckliga då det gäller återställning av markområden på Boliden Rönnskär.: ”Det vore inte ändamålsenligt att avvakta med nödvändiga efterbehandlingsåtgärder till dess att verksamheten läggs ner, då sannolikt verksamheten inklusive läckaget komma att pågå under mycket lång tid framöver.”