Lugnande besked kring Vintersimmets flytt

I år flyttar arrangemanget till Skelleftehamn, men det har inte påverkat deltagarsiffrorna märkbart. Arkivbild.
I år flyttar arrangemanget till Skelleftehamn, men det har inte påverkat deltagarsiffrorna märkbart. Arkivbild.

Förberedelserna inför årets Vintersim är i full gång. I år har tävlingen flyttats från centrala Skellefteå till Skelleftehamn, men trots flytten ser uppslutningen bra ut enligt projektledaren Kalle Viklund. ”Vi trodde att flytten skulle ha en viss påverkan”, säger han.

Skelleftehamn 3 februari 2024 08:00

Mellan den 9 till 11 februari pågår det årliga Vintersimmet, eller Öppna Skandinaviska mästerskapet i vintersim i Skellefteå. Sedan 2016 är det en del av världscupen och tävlingen har tidigare genomförts i Skellefteälven i centrala Skellefteå.

Nu hålls i stället tävlingen i Kurjovikens Havsmarina i Skelleftehamn. Det har funnits en viss oro att flytten skulle kunna påverka antalet deltagare.

– Vi har i princip lika många anmälningar nu som förra året. Då slog vi rekord och i år handlar det om tiotalet färre anmälningar. Det är väldigt bra uppslutning ändå, säger Kalle Viklund.

undefined
”Förberedelserna är i full gång och vi hoppas det ska komma mycket folk”, säger Kalle Viklund som är en av projektledarna. Arkivbild.

Den sista januari stängde fönstret för att anmäla sig och slutsiffran landade på 421 starter; 43 lag med fyra deltagare i varje grupp och resterande är individuella starter.

Deltagarna kommer från 16 olika länder – alltifrån Amerika, Kanada, Peru och Argentina till Frankrike, Tyskland, Polen och Luxemburg.

Det kommer också att vara internationella medier på plats, bland annat nyhetsbyrån Reuters.

– Nuförtiden har det också börjat dyka upp influencers. Tro det eller ej, men det finns faktiskt ”vinterbad-influencers”.

Hur ska ni få besökarna att komma till Skelleftehamn?

– För den som kör bil har vi gott om parkeringsplatser. Vi har även ett samarbete med Skellefteå buss som har en hållplats bara några hundra meter därifrån. De kommer sätta in förstärkt trafik under tävlingshelgen.

På fredagen den 9 februari invigs arrangemanget. Under lördagen och söndagen, den 10 till 11 februari, genomförs simtävlingarna. Utöver det kommer det finnas andra aktiviteter på området.

undefined
I 2024 års upplaga av Vintersimmet kommer simmare från 16 olika länder att delta. Arkivbild.

– Vi kommer bland annat att ha marknad, barnfilm kommer visas på storbildsskärm, vi kommer ha maskinvisning och musikframträdanden. Man kan också prova på att vinterbada och så finns det en iskarusell.

Iskarusellen skapas genom att man sågar upp ett större isblock som man sedan monterar båtmotorer på, i detta fall elektriska sådana, så att isblocket snurrar.

– På kvällen kommer vi också ha eldar så att det blir som en lysande cirkel, säger Kalle Viklund.

Simtävlingen arrangeras av föreningen Mörkrets och kylans glada vänner tillsammans med International Winter Swimming Association, IWSA. Aktiviteterna genomförs tillsammans med föreningen Kustnära utveckling.

Norran kommer att livesända lördagens stafetter på norran.se, sändningen kommer även att kunna ses i efterhand. Sändningen startar 13.30 på norran.se och många lokala lag är med. Norran kommer även att liverapportera, fota vimmelbilder med mera både från fredagens invigning och lördagens tävlingar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa