– Vi har en båt liggande i hamn som får ligga kvar över natten till onsdag eftersom den inte kan städas och göras klar för avfärd. Detta kan då leda till en förseningsavgift, berättar Bolidens logistikchef Alexander Lindfors, som menar att Boliden har ”bra koll på läget”.
Boliden har själva hand om arbetet med lastning och lossning av de båtar som fraktar svavelsyra medan stuveribolaget ShoreLink, där medarbetare är anslutna till Hamnarbetarförbundet sköter detta på de båtar som kommer med råmaterial till Rönnskär och som transporterar koncentrat som produceras på smältverket.
För Skellefteå Hamn har Hamnarbetarförbundet lagt in en blockad som omfattar övertid, nyanställningar och inhyrning från den 23 januari till och med den 6 februari.
När det gäller den delen tror Alexander Lindfors inte att det kommer att påverka verksamheten i hamnen speciellt mycket.
– Vi försöker att klara av arbetat under ordinarie arbetstid måndag till fredag och i normalfallet har vi inte så många inkommande och avgående båtar mot slutet av veckan. Problemet här är isläget som kan ställa till det och i och med övertidsblockaden har vi nu inget ess i rockärmen att ta till om det skulle uppstå problem, säger Alexander Lindfors.
Den del av hamnen som drivs av kommunen berörs inte alls av lockouten.
– De som arbetar hos oss är anslutna till Transportarbetarförbundet. Detsamma gäller för de som arbetar vid cementkajen och oljekajen, berättar hamnchef Lars Widelund.
När det gäller övertidsblockaden tror han att den förmodligen inte kommer att ställa till med några problem för deras verksamhet.
– Vi har en virkesbåt som kommer in i veckan och en som kommer nästa vecka och de ska nog kunna lastas under ordinarie arbetstid, berättar Lars Widelund.
Konflikten mellan arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet handlar främst om att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med Svenska Hamnar. Transportföretagen anser dock att det räcker med det rikstäckande kollektivavtalet som man har med LO-förbundet Transport.