Det var en uppsluppen stämning på Boliden Rönnskär när Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson och Bolidens vd Mikael Staffas klippte invigningsbandet i det nya lakverket.
– Det känns mycket bra att kunna göra metaller från ”ingenting” och dessutom få det lönsamt, säger Mikael Staffas.
Helene Hellmark Knutsson konstaterar att Norr- och Västerbotten är epicentrum för den gröna omställningen.
– Och Boliden tillhör dem som tagit ledartröjan i nyindustrialiseringen där man bidrar till klimatomställningen på ett fantastiskt sätt, säger hon.
Tillsammans innebär anläggningarna att ytterligare metall utvinns från restmaterial vid Rönnskär samt att återstående avfall deponeras på ett långsiktigt hållbart sätt.
– Genom hanteringen i lakanläggningen kan vi minska volymen som ska lagras i vårt underjordsförvar med hela 80 procent. Det känns riktigt bra. Dessa anläggningar får nu en central roll i Boliden Rönnskärs hållbarhetsarbete, berättar Linn Andersson, platschef vid Boliden Rönnskär.
Sedan 1980-talet har restmaterial från smältprocesser innehållande bland annat koppar, zink och bly mellanlagrats på Rönnskärs industriområde. Dessa restmaterial, tillsammans med kommande restmaterial från produktionen, kommer gå igenom det nybyggda lakverket för ytterligare metallutvinning.
Det material som kvarstår kommer i sin tur transporteras direkt ned till underjordsförvaret som är beläget cirka 350 meter under jord på industriområdet.
– Rönnskär blir därmed det enda kopparsmältverket i världen med en långsiktigt hållbar deponilösning inom industriområdet, säger Linn.
Daniel Peltonen, direktör affärsområde Smältverk, Boliden, berättar att företagets inriktning är att ta vara på så mycket metall som möjligt från sina råvaror och samtidigt säkerställa bästa tillgängliga miljö- och klimatprestanda.
Det restmaterial som nu ska bearbetas i lakverket räcker fram till 2029.
– Sedan får vi se om det finns andra smältverk runt om i världen som är intresserade av att skicka sitt restmaterial till oss för bearbetning, säger Mikael Staffas.
Parallellt med den här satsningen har man på Boliden Rönnskär även gjort investeringar i kopparlinjen för 350 miljoner kronor.
– Detta har inneburit att vi kunnat öka kapaciteten att behandla råvara med 12 procent, avslutar Linn Andersson.