Kyrkan som pratar om allt från Trump till tiggare

När Världens kurs håller möte i Sankt Örjansgården diskuteras bokstavligen allt mellan himmel och jord. Aktuella samhällsfrågor tas upp utifrån ett kristet perspektiv. ”Det här är folkbildning i ordets bästa mening”, säger initiativtagaren Nils Renström.

Världens kurs diskuterar aktuella samhällsfrågor utifrån ett kristet perspektiv.

Världens kurs diskuterar aktuella samhällsfrågor utifrån ett kristet perspektiv.

Foto: Lars Eriksson

Skelleftehamn2019-02-02 10:00

Hur hanterar vi världen och hur förhåller vi oss till aktuella samhällsproblem? Svåra frågor som berör allt från globala miljöfrågor och amerikansk politik till tiggarna som sitter utanför våra livsmedelsbutiker. I Sankt Örjans församling startade församlingsmedlemmen Nils Renman och komminister Maria Ekstedt Världens kurs för att diskutera dessa allomfattande frågor som alla behöver förhålla sig till.

– De här frågorna kräver mycket tankar, säger Nils Renström.

Det är måndag förmiddag och gruppen är samlad för att ta sig an dagens frågeställningar. Nio män och fyra kvinnor sitter runt ett bord i Sankt Örjansgården. Samtalen är lågmälda där alla som vill får komma till tals och ingen avbryts, ända fram till att Donald Trumps namn nämns. Nu ökar intensiteten i gruppdiskussionen när många har mycket att säga. Men tack vare samtalsledaren Nils Renströms ingripande återgår samtalet snabbt till ordningen igen, där principen att alla får prata och ingen får avbrytas råder. Efter en liten stund har samtalet letat sig vidare till att handla om högerkrafterna och nationalismen som ett flertal av gruppmedlemmarna menar breder ut sig i samhället.

– En viktig uppgift för Världens kurs är att vara på tårna och följa med i vad som händer i världen. Den brännheta frågan för oss är hur vi som kyrka ska agera, säger Nils Renström.

Föreställningen om att kyrkan inte ska ta ställning i politiska frågor är helt fel, menar Maria Ekstedt.

– Vi ska vara politiska, men inte partipolitiska. Kyrkan ska vara en röst i det offentliga rummet. Det finns ett genomslag för de kristna värderingarna i samhället, säger Maria Ekstedt och menar att kyrkan behöver ta ställning till samhällsfrågor utifrån kärleksbudskapet som finns i den kristna tron.

undefined
Världens kurs diskuterar aktuella samhällsfrågor utifrån ett kristet perspektiv.

Världens kurs är en landsomfattande studiecirkel som Svenska kyrkan står bakom. Kursen tar upp många svåra frågor som det sällan finns enkla svar på. Hur hänger din tro ihop med dina handlingar? Kan bibeln hjälpa till i kampen mot förtryck, fattigdom och miljörörelser? Kan tron bli drivkraften till en bättre värld? Det är via diskussionen, där åsikter ställs mot varandra, frågeställningarna kan leda till nya insikter förklarar Nils Renström.

– I materialet finns det en pedagogisk fullträff, det teologiska hjulet. Det visar så tydligt vad kyrkan handlar om, säger Nils.

Han plockar fram hjulet som har tre tårtbitar: korset, skapelsen och människan. Korset står för Kristus som försonar världen. Skapelsen står för världen och livet som Gud skapade. Människan står för Guds avbild som inte får kränkas. Dessa tre bitar blir den kristna kompassriktningen som ska hjälpa till att hitta rätt i den komplexa verklighet som vi lever i.

Maria Ekstedt menar att samtalen i gruppen visserligen är både viktiga och nödvändiga, men att det inte räcker med det.

– Det får inte stanna i samtalsgruppen, och i vårt fall gör det inte heller så. Världens kurs har fått rollen att vara en aktiv positiv påtryckargrupp i församlingen, säger Maria.

Bland annat har detta bidragit till att församlingen har startat ett språkkafé. En verksamhet där asylsökande i Skelleftehamn kan komma och bekanta sig med det svenska språket.

– Världens kurs påverkar församlingens arbete, säger Maria.

Men alla frågor är inte så enkla att hitta någon vettig lösning på, till exempel dilemmat med hur vi hanterar mötet med tiggaren utanför den lokala livsmedelsbutiken.

– Att möta en EU-migrants blick och säga hej kan vi nog alla vara överens om att det är rätt. Däremot kanske inte en slant i muggen ger någon hjälp i längden om vi inte samtidigt jobbar långsiktigt, säger Maria.

Netus Vänner som är en förening som startades av några Skelleftebor är ett bra sätt att jobba mer långsiktigt med dessa frågor, menar Maria. Förening hjälper romska tiggare på plats i deras hembyar i Rumänien.

Gruppens sammansättning med tvivlare tillsammans med troende bildar en brokig, men kreativ samling förklarar Maria.

– Det blir spännande samtal med olika perspektiv, säger hon.

undefined
Barbro Strömbro, 71 år, tycker att Världens kurs är en bra sammanslutning där deltagarna får möjlighet att utbyta tankar och åsikter.

En av deltagarna är Barbro Strömbro, 71 år. Trots att hon själv kallar sig agnostiker, det vill säga icke troende, så lockades hon av Världens kurs.

– Det här är ett fantastiskt forum för tankar och tankeutbyte. Dessutom är det högt i tak, vi hugger inte ner varandra bara för att vi har olika åsikter. Här får åsikterna studsa mellan deltagarna, säger Barbro Strömbro.

Hon tycker visserligen att den tid vi lever i är ganska skrämmande, men Barbro menar att oro är något vi alltid känt inför framtiden.

– Nu lever vi med ångest över högerspöket och klimatet. När jag var tonåring levde vi med bomben-ångest, säger hon och hänvisar till dåtidens oro över att ett kärnvapenkrig skulle utbryta.

undefined
Lars-Gunnar Westman, 76 år, missar ogärna en sammankomst med Världens kurs i Skelleftehamn.

Deltagaren Lars-Gunnar Westman, 76 år, är ingen ovan kyrkobesökare då han redan som barn kom i kontakt med EFS. När han fick höra talas om kursen blev han nyfiken.

– Sådana här kurser borde det finnas på många, många ställen. Styrkan är att vi har en god ledare och får säga vad vi tycker, säger Lars-Gunnar Westman.

Nu har Världens kurs i Skelleftehamn funnits i sju år och något slut ser i alla fall inte initiativtagaren Nils Renström.

– Det rullar vidare, vi kan inte sluta, säger han och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!