Krismöte för Folkets hus väcker starka känslor

Folkets hus i Skelleftehamn har ekonomin emot sig. Höga kostnader och mindre inkomster. För att lokalerna och verksamheten ska kunna fortsätta behövs någonting göras. Vad det kan vara hoppas styrelsen få hjälp och idéer till.

Det var halvfullt i Folkets hus i Skelleftehamn under krismötet.

Det var halvfullt i Folkets hus i Skelleftehamn under krismötet.

Foto: Melissa Niemann

Skelleftehamn2023-11-01 21:00

Det är halvfullt i lokalen när Folkets hus i Skelleftehamn håller krismöte under tisdagskvällen. Läget är kritiskt för verksamhetens framtid, och risken för konkurs är ett ständigt överhängande hot. 

I det dunkla ljuset i biosalongen är stämningen allvarlig. Och än mer allvarligt blir det när orsaken bakom den dova belysningen klargörs. Lamporna går nämligen inte att tända upp ytterligare – vilket bara är ett av alla problem som behöver hanteras framöver. 

Dessa väggar bär på mycket historia. Från en era med ett levande Skelleftehamn ekar minnen av storslagna festkvällar och legendariska konserter. Huset beskrivs på mötet som Skellefteås första kulturhus.

Lokalen håller både skratt och tårar, kärlek och dispyter. Ungdomsverksamhet och pensionärsföreningar. Här har liv levts, helt enkelt. 

Det är därför inte så konstigt att hotet om konkurs väcker många och starka känslor hos Skelleftehamnsborna. Bland annat hos Axel Eriksson, som sitter med i styrelsen. 

– Detta hus älskar jag. Av hela mitt hjärta, säger han och tar en kort paus innan han fortsätter: 

– Jag blir nästan gråtfärdig då jag tänker på det. Att det här huset ska bli tomt. Det är för jävligt. 

Folkmassan i publiken hummar medhållande. Under kvällens gång blir det tydligt – Axel Eriksson är inte ensam om känslan av sorg. 

Men hur ska verksamheten kunna gå runt? Det är frågan styrelsen med flera hoppas på svar på. 

Under mötet kommer diverse förslag på sätt att dra in pengar. Sponsorer, medfinansiering och insamlingar. 

Styrelsen uppmanar företag att hyra lokalerna till event och aktiviteter – julfester, konferenser, kurser eller som kontorslokaler. Även volontärarbete och medlemsavgift lyfts som alternativ.

Nästa steg för att säkra husets framtid blir för styrelsen att sammanställa idéerna och sedan kalla in till möte med kommunen.

Tomas Teglund, ordförande för nämnden för support och lokaler, är på plats från Skellefteå kommun. Han förstår att kritik riktas mot kommunen, men poängterar vikten av att i dagens läge fokusera på att komma med idéer på verksamheter som kan fylla lokalerna. 

– Det är en sak att renovera lokalerna, det är en engångskostnad. Men att fylla lokalerna med en verksamhet är en annan sak, säger han.

Tror du att det är möjligt att hitta en lösning för att få Skelleftehamn Folkets hus att gå runt?

– Det tror jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!