Jama Mining Machines AB, i dagligt tal Jama, har rejäl medvind just nu. Bokslutsåret 2017/2018 som avslutades i augusti i fjol visade på en omsättning på 95 miljoner kronor med rejäl lönsamhet. I dag är orderstocken 100 miljoner kronor.
– Det är helt fantastiskt, all time high för oss, säger Rickard Lindgren som varit vd sedan årsskiftet 2010/2011.
– Jag ser inte heller några orosmoln just nu. Till slut avgör metallpriserna om det här håller i sig, konstaterar han.
Ny era
Nu börjar något av en ny era på bolaget i och med att bolagets största säljare, som står för ungefär en trejedel av företagets omsättning, kommer att erbjudas med batteridrift. Skrotaren har namnet SBU8000 och dess prototyp såg dagens ljus 2004. Dessförinnan fanns en föregångare, SBU800.
– Då det kommer till mekanisk skrotning har vi 100 procent av den svenska marknaden, berättar vd Rickard Lindgren.
Mycket än så länge hemligt runt den batteridrivna och därmed fossilfria skrotaren. I april ska en pressrelease gå ut där företagen som är samarbetspartners också kommer att finnas med .
– Vi började med att kontakta leverantörer och titta på olika alternativ. Vi valde de partners vi skulle jobba med för ett år sedan. Det är roligt att vi efter 18 månader, under tredje kvartalet i år, kommer att kunna ha en lansering med en lösning för att kunna köra fossilfritt med våra maskiner. Det är kul för ett så litet bolag som Jama att kunna göra det här.
”Inte över en natt”
Skrotaren, beroende på utrustning, används i gruvan för att antingen ta bort lösa bitar eller för att förstärka berget för att undvika ras.
Den stora skillnaden med den nya batteridrivna skrotaren är att den förflyttar sig mellan olika platser i gruvan med batteriernas hjälp, inte med hjälp av en dieselmotor. Väl på arbetsplatsen ansluts den till en generator på 1000 Volt som ger maskinen el under arbetet på samma sätt som i dag.
– Det blir bättre arbetsmiljö för dem som jobbar där. Dessutom är kostnaden hög för ventilation 1000 meter under jord.
– Jag tror att den här stegvis kommer att ta sig in hos våra kunder. Den här förändringen sker inte över en natt. Det handlar också om anpassning vid gruvorna.
Ska anställa
I dag har Jama 28 anställda. Dessutom är det 12 anställda i dotterbolaget Komab.
– Vi har hittills i år anställt fyra och kommer att anställa fem-sex till under 2019, säger Lindgren.
Hos Jama görs monteringen av maskinerna.
– Allt annat har vi lagt ut. Jag skulle gissa att vi ger ytterligare 20 arbetstillfällen hos andra i den lokala verkstadsindustrin, summerar Lindgren