Företag i Skelleftehamn investerar i lok för 480 miljoner

Företaget AC Finance AB i Skelleftehamn investerar 480 miljoner kronor i 14 nytillverkade lok. Railcare Group AB, som också har basen i Skelleftehamn, kommer att hyra nio av dessa och beslutade i onsdags vid en extra bolagsstämma att förvärva 40 procent av aktierna i AC Finance.

De 14 Effishunter-loken som AC Finance beställt tillverkas just nu i Tjeckien av företaget CZ Loko.

De 14 Effishunter-loken som AC Finance beställt tillverkas just nu i Tjeckien av företaget CZ Loko.

Foto: Railcare

Skelleftehamn2024-07-29 05:00

Nyheten i korthet

  • AC Finance AB i Skelleftehamn investerar 480 miljoner kronor i 14 nya lok, varav nio kommer att hyras av Railcare Group AB. Företaget beslutade också att förvärva 40% av AC Finances aktier.
  • Investeringen möjliggör för Railcare att uppfylla ett kontrakt med Trafikverket värt 403 miljoner kronor, som innebär att tillhandahålla beredskapslok för snabb bärgning och röjning på järnvägsnätet från 2025.
  • AC Finance och Railcares investeringar syftar till att säkra tillgången på miljövänliga lok, inför förväntade ökningar i järnvägstransporter och en branschomfattande brist på moderna lok.

Anledningen till Railcares satsning i lokuthyrningsföretaget AC Finance, som startades 2022, är att de vill säkra tillgången till lok.

– Vi har tecknat ett kontrakt på fem år med Trafikverket om beredskapslok på sex orter. Denna order, som är vår näst största någonsin, är totalt värd 403 miljoner kronor. För att kunna dra i gång detta nästa år behöver vi nya lok med hög miljöprestanda, vilket vi nu får tillgång till via AC Finance, berättar Mattias Remahl, vd på Railcare Group för Norran.

Beredskapsloken, eller röjningslok som de också kallas, ska stärka Trafikverkets förmåga till snabbare bärgning och röjning av fordon som drabbats av haverier på järnvägsnätet, för att få detta trafikerbart igen. Detta uppdrag för Trafikverket inleder Railcare i januari 2025. 

undefined
"Vi vill säkerställa att Railcare även i framtiden kan ligga i framkant", säger Mattias Remahl.

De 14 Effishunter-loken som AC Finance beställt tillverkas just nu i Tjeckien av företaget CZ Loko och det första ska levereras under hösten.

– I och med engagemanget i AC Finance säkerställer vi att få tillgång till lok för det nya kontraktet med Trafikverket och även för att kunna ta på oss nya transportuppdrag, både när det gäller bärgning, röjning och växling, säger Mattias Remahl.

Han konstaterar att transporterna på järnväg tros öka med 50 procent till 2040. Detta i ett läge när lokbristen varit påtaglig i branschen. En åldrande lokflotta i kombination med högre miljökrav och nya tekniska krav gör att tillgången på lok som uppfyller kraven är, och kommer att bli, en utmaning för många aktörer inom branschen.

undefined
"Det huvudsakliga syftet med bildandet av AC Finance och förvärvet av de 14 loken är att säkerställa Railcares lokbehov", berättar Anders Westermark.

– Vi vill säkerställa att Railcare även i framtiden kan ligga i framkant, betonar Mattias Remahl.

De övriga delägarna i AC Finance AB, som efter affären äger 30 procent vardera, är Actinvest AB, en fristående finansiell aktör där delägarna bland annat drivit en persontrafikkoncern där både buss- och tågbolag ingått. Den andra ägaren, Nornan Invest AB i Skellefteå, är även största ägare i Railcare idag.

– Det huvudsakliga syftet med bildandet av AC Finance och förvärvet av de 14 loken är att säkerställa Railcares lokbehov och på så sätt bidra till fortsatt utveckling och god lönsamhet, kommenterar Anders Westermark, investeringsansvarig på Nornan Invest AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!