I veckan berättades i nyhetssändningar i Sveriges Radio om vikten av snabba utredningsåtgärder för att polisen ska kunna lösa mord och mordförsök i exempelvis gängmiljö.
Forskare har gått igenom 340 utredningar från 2009. En viktig slutsats är att fler tekniker på plats i ett tidigt skede gör stor skillnad.
”Snabba hundsök”
– Ett snabbt hundsök är en annan faktor, liksom snabba dörrknackningar och snabba husrannsakningar hos brottsoffret. Vi ser ett antal delar som har någon form av betydelse i det här, påpekade kriminalkommissarie Gunnar Appelgren till SR:s Ekot.
Mordet i Skelleftehamn den 17 mars är– tillsammans med två mord i Norsjö 2018 – tre grova våldsbrott som klarats upp av polisen i Skellefteå.
Hittades snabbt
Och betydelsen av att den första polispatrull som var på mordplatsen i Skelleftehamn den 17 mars hade med sig en patrull går inte att underskatta.
Hade inte hunden Joppli så snabbt kunnat lokalisera 22-årige Haned Mahamad Abdullahi, skulle viktig bevisning kunnat förstöras och det blivit en spaningsmord för polisen att utreda.
Exempelvis så hittades blodspår från mordoffret på Haned Mahamad Abdullahis ansikte och händer.
Hade Haned Mahamad hunnit gömma eller förstöra sina kläder samt duschat, skulle det ha varit ett helt annat bevisläge.
Vid polisstationen
Polisen Mikael Ekefjärd, som tillsammans med schäfern Joppli hittade mördaren bakom en elcentral bara 100 meter från polisstationen i Skelleftehamn, minns tillbaka på insatsen:
– När jag och kollegan kommer till lägenheten vet jag inte om att det inträffat ett mord. Men genom brevinkastet ser vi att det ligger en livlös person inne i hallen.
”Följer blodspåret”
– När vi konstaterat att det rör sig om ett mord stannar min kollega kvar och bevakar brottsplatsen, jag påbörjar spårningen med hjälp av Joppli. Det finns två uppsättningar spår i snön utanför huset, jag ger hunden i uppgift att spåra efter det spår som innehåller blod, fortsätter Mikael Ekefjärd.
Spåret går norrut längs Sankt Örjansgatan, vidare efter Ursviksgatan i riktning mot centrum.
– När vi kommer upp på krönet ser vi en person komma fram bakom garagelängan, jag ser huvudet och halva överkroppen. Jag ropar: ”Polis, stanna!”, men då väljer personen att springa. Jag väljer att släppa hunden som får spåra fritt.
Vad händer i slutskedet?
– Jag har ju släppt hunden som spårar fritt, jag följer efter i nedförsbacken. Hunden hittar den misstänkte bakom en elcentral, inte långt ifrån polisstationen.
Här kan du se ett tv-inslag där Mikael Ekefjärd visar var mördaren greps:
– Mannen står precis vid väggen. Joppli skäller fast honom, jag kommenderar ned mannen på marken så att jag kan sätta på handfängsel. Sedan kallar jag på kollegan som får bevaka den gripne så att jag kan fortsätta arbetet med hunden längre upp.
Din spontana känsla, där och då, när du gripit den flyende mannen?
– Min misstanke är att det är gärningsmannen vi letat efter, så det är ju en väldigt farlig person. Han har ju, som det ser ut, precis mördat en människa.
– Han kan vara benägen att vilja ta sig därifrån med alla medel som finns, så man får vara på sin vakt och agera därefter, tillägger Mikael Ekefjärd.
Haned Mahamad Abdullahi förs till polishuset i Skellefteå och anhölls senare samma dag av åklagare, misstänkt för mordet i lägenheten.
Nu har han dömts både av Skellefteå tingsrätt och hovrätten i Umeå för mord. Påföljden: 18 års fängelse.
Så långt blev fängelsestraffet: ”Det är han som har utdelat alla knivhugg”