Nu i veckan kommer barnpoolen på plats i Örjansbadet. Den stod tidigare helt klar i en fabriksbyggnad i Åtvidaberg.
– Mest tråkigt är att ha byggt upp den men sedan såga sönder, säger Urban Säberg som jobbar på det företaget Rodeco, specialiserat på miljöer av plast.
Men nu i veckan är det roligt igen, för att få bygga landskapen på sin slutliga plats är bästa behållningen i jobbet. Urban och tre kolleger är nu i Skelleftehamn för att i fyra dagar montera hela skapelsen.
– Vissa detaljer, såsom fiskarna, ingår i vårt standardsortiment. Men själva miljön ritar vi upp för varje enskild beställare, så just denna kommer bara att finnas i ett exemplar, fortsätter Urban.
Plast på mallar
De fyra montörerna har även tillverkat hela miljön. Först gjorde de mallar av frigolit, och på dessa sprayades glasfiberarmerad plast. Då är hela skapelsen mörkgrå, och sedan målas den.
Totalt sett tar det 1 000 arbetstimmar att få hela bassängen på plats, inklusive planering och tillverkning. Arbetet började efter jul.
Rodeco gör plastmiljöer till både lekplatser och badhus.
– Det började med badhus, sedan vår grundare skapat den klassiska simdynan i plast med orange bubblor på ryggen, berättar Urban.
Invändiga plåtar
Ännu en bassäng som kommer på plats i dagarna är den stora. ”Plåtbaljan” som den har kallats, och ska finnas inne i den befintliga bassängen.
Fast ordet balja är missvisande, det handlar om vanliga raka, rostfria plåtar som monteras längs väggarna, och svetsas ihop.
Sidoväggarna är på plats, och nu fattas bassängens botten. Den monteringen börjar nästa vecka. Sist ska det höj- och sänkbara innergolvet monteras.
Nya djup i bassängen
– Djupet kan som mest bli två meter. Men när man har besök av skolklasser och simskolor kan det vara exempelvis 80 centimeter, säger Johannes Lundgren från Skellefteå kommun, support och lokaler.
Det som tidigare var grunda delen har nu blivit 25 cm djupare. Det visade sig att botten var förhöjd i samband med någon renovering på 80-talet, och denna påfyllnad innehöll en del fukt. Detta lager har nu grävts bort.
– Det sluttande golvet på "grunda delen" blir kvar, och vattendjupet blir 115-150 cm, säger Johannes.
Gröna detaljer
Vi tittar runt i den övriga byggnaden där omklädningsrummen fått sitt vita kakel och sina gröna skåp. Biblioteket och fritidsgården har fått vita väggar och montering av inredning pågår.
Badhusets foajé håller på att byggas upp. En ny trapp har gjorts på vänster sida när man kommer in, och där trappen var förr blir det en hiss.
Varm och sval avdelning
Centralt beläget blir kassa och kafé. Glasväggen är på plats som ska avskilja den varma och fuktiga luften från foajéns mer normala temperaturer. Det blir sittplatser på båda sidorna så att både gäster med badkläder och vanliga kläder ska trivas.
Bygget får kosta 75 miljoner, och kommunens projektledare Johannes Lundgren säger att budgeten håller.
Det mesta kommer att stå klart till semestern, och officiell överlämning till fritidsförvaltningen görs i slutet av augusti.
Botten upp i Örjansbadet – fem meter ska bli två Bad från 50-talet totalrenoverasRenovering av Örjansbadet börjar