Hamnen fördjupas och Håkans maskin gör jobbet

Sveriges största mudderverk finns sedan i höstas i Skelleftehamn. Håkan Larsson fyller två stora pråmar per dag med sin mastodont till grävmaskin och av massorna har det byggts en ny hamnplan.

Sveriges största mudderverk gräver på tio meters djup i farleden.

Sveriges största mudderverk gräver på tio meters djup i farleden.

Foto: Yvonne Rönngren

Skelleftehamn2021-06-04 07:30

Det är en solig försommardag när Norran får möjlighet att åka ut till mudderverket. Bogserbåten Pelle hämtar i Skellefteå kommuns hamn och strax är vi ute vid maskinen som gör farleden djupare.

Håkan Larsson med sitt företag Hakan Dredging Company har varit på plats sedan i november. Totalt är de fyra i besättningen men det är bara Håkan som gräver. 

De jobbar åtta timmar per dag, men bor också på mudderverket med personalrum och kontor på övervåningen. När de har ledig tid ligger de förtöjda vid land. 

Besättningen kommer från Gävle, och åker inte hem varje helg på grund av den långa körningen. 

Men snart är de klara med Skelleftehamn för den här gången. Nästa vecka väntas ett företag komma som ska spränga berg på bottnen, och när bitarna har grävts bort är uppdraget slutfört.

– Om några veckor ska vi vidare till Gustavsviks varv intill Höga Kustenbron, säger Håkan, som gör jobb runt om i hela Sverige. 

Mudderverket väger totalt 550 ton, varav grävmaskinen står för 140 ton. Den har 750 hästkrafter och en skopa som rymmer fyra kubikmeter. 

Från början var ett mindre mudderverk upphandlat. Det gjorde en del inledande jobb när bottensedimentet var mera löst. Men ju djupare man kom desto hårdare blev det, och Håkan Larsson blev anlitad.

– Cirka 90 procent av den botten vi har tagit bort har varit stenhård. Först måste jag knäcka materialet med en tjälkrok säger Håkan, och visar ett aggregat som bara har en enda lång klo. 

Sedan byter han till skopan för att lyfta sten, lera och sand till den intilliggande pråmen. 

undefined
Här har en pråm fyllts med morän, sten och lera. Den är nu klar att bogseras in till land.

Medan vi är kvar tar han upp några lass, och det skakar rejält i hela plattformen när han drar skopan längs bottnen. 

Det är så kallad Kalixmorän får jag veta. Hårt som bara den. 

Tillbaka i hamnen möter vi på bryggan Erik Helmersson, Afry konsult. Nu är det hans tur att åka en sväng med båten Pelle och hans ärende är vattenprover. En gång per dag tas prover då man dels kollar hur mycket vattnet grumlas och dels hur mycket tungmetaller som eventuellt lösgörs. Detta är krav i miljödomen. 

undefined
En gång per dag kollas hur grumlat vattnet blir. Här tar Erik Helmersson prov innanför länsarna där det byggs nya vallar.

Nu är det dags att besöka Norra hamnen för att se vart muddermassorna tagit vägen. Kommunens projektledare Anna Lundström visar vägen till den stora hamnplan som har skapats. 

– Vi började med att bygga vallar, då vi använde sprängsten från Rönnskärs bygge av djupförvar.  

– Innanför vallarna skapades två jättestora bassänger. De har vi fyllt med muddringsmassorna, sprängsten och järnsand. 

undefined
Här är sista området som ska fyllas med muddermassorna. Anna Lundström, projektledare Skellefteå kommun, säger att det är uträknat hur stora volymer som ska tas upp från havets botten och att det fyller bassängerna.

Det fattas ett litet hörn där de sista pråmarna ska tömmas, sedan är den stora planen klar. Det har skapats fem hektar ny mark. 

– Ovanpå lägger vi ett tre meter tjockt lager av sprängsten som ska tynga ner marken. Det ska ligga något halvår, och sedan flyttas vidare så att vi allt eftersom får marken så stabil att den kan asfalteras och användas, säger Anna Lundström. 

Hon visar några gula slangar som sticker ner i marken, där sitter rör som går ner till den gamla havsbottnen. Mot rören kan man kolla hur snabbt den nya marken sjunker ihop, och se när den har satt sig klart. 

undefined
Rören, så kallade sättningspeglar, går ner till den gamla havsbottnen. Mot dessa kan man mäta hur mycket den nya marken sjunker ihop.

Längst ut mot vattnet läggs en kant med stenar för att förhindra erosion. 

På marken ska det sedan byggas en ny kaj och nya hamnplaner. 

Arbetena görs i ett samarbete med Skanska. Kommunens hamn är en egen resultatenhet som ska bära sig själv. På sikt ska investeringen tas igen via hamnavgifter. 

Muddringar

Senast det muddrades i kommunens hamn (Port of Skellefteå) var 1980. Sedan hade bottnen grundats upp, och nu har man grävt vid kajerna till ett djup om 9,10 meter. 

Dessutom har man muddrat ute i farleden, och där ska man ner till 10 meter. Det är djupare än förr, och det är därför man nu stöter på berg. 

Muddring och hamnplan har en budget på cirka 150 miljoner, varav EU betalar 49 miljoner. 

Pengarna räckte till en tredje bassäng, som nu görs. Den ligger längst bort mot gamla lotsstationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!