Full gas i Boliden Rönnskärs lakverk

I mars togs det första materialet in i lakverket hos Boliden Rönnskär och sedan dess har verksamheten trimmats in. Det handlar om en process i fyra steg för att återvinna metallrikt material som tidigare betraktats som avfall.

Therese Hedström är projektledare för bygget av lakverket hos Boliden Rönnskär.

Therese Hedström är projektledare för bygget av lakverket hos Boliden Rönnskär.

Foto: Jeanette Lövgren

Skelleftehamn2021-06-23 17:32

Sommaren 2018 togs beslutet att bygga lakverket intill kajen på industriområdet hos Boliden Rönnskär för att kunna återvinna metallrikt gasreningsstoft som lagrats på smältverket sedan 1980-talet. Restmaterialet kommer från smältverkets reningsanläggningar.   

– Dessa lager måste enligt miljödomar vara tömda senast 2029 och därifrån tar vi i första hand materialet som bearbetas i lakverket, liksom de restprodukter som produceras idag. Men det kan på sikt bli aktuellt att också ta in material från annat håll, berättar Therese Hedström, projektledare för uppförandet av lakverket.  

undefined
"Det är mycket hektiskt nu eftersom det är så mycket nytt. Men det är både roligt och känns bra, berättar Niklas Sjöblom.

Det finns andra smältverk i Europa som uppfört liknande lakverk.

– Men det unika är hur vi har satt ihop de olika delarna i processen. Vi har också plockat många goda idéer genom studiebesök hos andra smältverk i Tyskland, säger Therese.

För att kunna skapa en bra process som passar just här har man genomfört tester i ett pilotverk innan designen gjordes av fullskaleanläggningen.

Första steget i processen handlar om att blanda stoftet med vatten och skapa en slurry. I andra steget tillförs svavelsyra och så pressar man ut vattnet. Resultatet blir dels blysulfat i form av runda pellets och dels koppar/zinksulfat.

undefined
Slutprodukterna från lakverket blir blysulfat och koppar/zinksulfat.

– När det gäller blysulfaten kan den gå in i vårt eget blysmältverk och en del kommer vi även att sälja till andra smältverk i Europa. Koppar/zinksulfaten går också in som råvara i våra egna processer här på Rönnskär, berättar Therese.

Hon konstaterar att som det ser ut nu blir 80 procent av det material som går in i lakverket till nya produkter medan 20 procent blir avfall som kommer att hamna i underjordsförvaringen som också byggs på smältverket. 

– Förhoppningsvis kan andelen avfall minska ännu mer, berättar Therese.

Totalt kommer man att kunna bearbeta cirka 45 000 ton gasreningsstoft per år  i lakverket.

undefined
Totalt kommer man att kunna bearbeta cirka 45 000 ton gasreningsstoft per år i lakverket.

Therese berättar att pandemin ställde till med en del bekymmer i leveranserna av utrustning bland annat från Tyskland, Frankrike och Finland.

– Det har varit svårt för leverantörerna att ha sina experter på plats så det har blivit många teamsmöten, men det har trots allt gått riktigt bra.

Byggnaden på drygt 6 000 kvadratmeter är 135 meter lång, 45 meter bred och 24 meter hög. 

– Verksamheten är igång dygnet runt och här arbetar 23 personer. Dessa har vi plockat från andra verk här på Rönnskär och även från Tellurverket i Boliden.

Man arbetar nu med att ta bort några flaskhalsar för att optimera processen.

– Bland annat ser vi till att ha två vägar in med materialet istället för en som det var planerat för från början.

Projektet hade en budget på 750 miljoner.

– Och den har vi hållit, liksom tidsplanen.

undefined
En AIK-inspirerad slangpump i lakverket.

Från början använder alla som arbetar på lakverket airstream masker för att man ska vara på den säkra sidan när det gäller arbetsmiljön.

– Om detta är nödvändigt kommer vi också att utvärdera, säger Therese Hedström.

Niklas Sjöblom är en av processoperatörerna. Innan han började här jobbade han på anodgjuteriet. Niklas har varit med i hela bygget av den nya processen.

– Det är mycket hektiskt nu eftersom det är så mycket nytt. Men det är både roligt och känns bra, berättar han.

Den 28 september blir det en officiell invigning av lakverket 

Lakverket

Satsningen på lakverket ligger i linje med Boliden Rönnskärs strategi att utvinna så mycket metall som är tekniskt möjligt från befintlig råvara. Genom ett väsentligt förbättrat resursutnyttjande stärker de Rönnskärs konkurrenskraft samtidigt som mängden material som behöver deponeras reduceras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!