Det framgår av de yttranden som kommit in till länsstyrelsen där bolaget nu söker tillstånd för produktionen. Som Norran tidigare berättat har detaljplanen för platsen, Näsudden, nu vunnit laga kraft och det gör det möjligt för Wibax att gå vidare med planerna för en fabrik på platsen.
Bygg-och miljönämnden i Skellefteå kommun anser att ansökan utgör tillräckligt underlag för att tillstånd ska kunna lämnas.
Ansökan gäller produktion av högst 20 000 ton salter (natriumbisulfit) per år, samt lagring av högst 70 000 ton kemiska produkter med en maximal årsomsättning på 225 000 ton kemikalier. De råvaror som krävs för tillverkningen av natriumbisulfit är svaveldioxid och natriumhydroxid. Svaveldioxiden är en biprodukt från Rönnskärsverken och kommer att levereras därifrån med lastbil.
All hantering av svaveldioxid vid fabriken ska ske i ett slutet utrymme där produktionslokalen ska vara försedd med larm utanpå vilket varnar omgivningen vid ett större gasutsläpp. Larmet ska kunna uppfattas vid närliggande verksamheter.
Bygg- och miljönämnden föreslår ett tillägg, att omgivningen vid ett stort gasutsläpp varnas med VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. VMA är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som omedelbart hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. ”Larm till allmänheten bör samordnas med information från Räddningstjänsten.”, skriver nämnden.
Även länsstyrelsen och räddningstjänsten lyfter frågan om VMA.
Länsstyrelsen har undringar och pekar på att närmaste VMA-tyfon finns cirka 1,7 km från bolagets verksamhetsområde och cirka 1,7 km från fritidshusområdet norr om verksamhetsområdet. ”Hur ser täckningsområdet ut för denna tyfon? Kan det behövas ytterligare varningssystem för att även kunna varna närboende/fritidsboenden?”, frågar länsstyrelsen och önskar tydligare beskrivning om hur närboende och allmänheten kan larmas.
Räddningstjänsten vill att villkoren kompletteras med ytterligare ett villkor, att ”Bolaget ska tillse att larmets hörbarhet är av tillräcklig kapacitet för att varna de som berörs av en olycka med svaveldioxid. Bolaget ska också utreda om larmet kan utgöras av en utökning av utomhusvarningssystemet VMA”.
Totalt kom sju yttranden in om slutremissen varav två från privatpersoner. Från en tidigare remiss finns också sju yttranden.