88 miljoner i stöd för att minska koldioxidutsläppen på Rönnskär

För att kunna påskynda övergången till koldioxidsnål produktion vid Boliden Rönnskär beviljar nu Tillväxtverket, genom EU:s Fond för en rättvis omställning, 88 miljoner kronor till att minska koldioxidutsläppen från smältverket.

Boliden har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen med 42 procent till 2030.

Boliden har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen med 42 procent till 2030.

Foto: Boliden

Skelleftehamn2024-10-01 14:00

Nyheten i korthet

  • Boliden får 88 miljoner kronor i stöd från Tillväxtverket via EU:s Fond för en rättvis omställning för att minska koldioxidutsläpp från Boliden Rönnskär.
  • Företaget har förbundit sig att minska sina utsläpp med 42% till 2030. Pengarna kommer att användas för att ersätta oljedrivna ångpannor med elektriska, vilket minskar koldioxidutsläppen med cirka 7 000 ton per år.
  • Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket, säger att satsningen kommer att bidra till en klimatneutral och konkurrenskraftig metallindustri i Västerbotten och hjälpa Sverige att uppnå sina klimatmål enligt Parisavtalet.

Boliden Rönnskär står idag för 80 procent av industrins koldioxidutsläpp i Västerbotten. 2023 låg Rönnskärsverken på plats 11 av de 746 anläggningar med högst koldioxidutsläpp i Sverige. Det är främst återvinningen av metall som orsakar utsläppen. Men Tillväxtverket konstaterar att återvinningen samtidigt är mycket viktig för att minska utvinningen av råmaterial och att den också är grundläggande för att få fram de metaller som samhällets klimatomställning kräver.

Boliden har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen med 42 procent till 2030. För att kunna nå det målet måste en rad insatser göras. I dag används på Boliden Rönnskär olja som bränsle för att producera ånga, vilket behövs i Rönnskärs tillverkningsprocesser. För att ersätta oljan ska projektet som Tillväxtverket stödjer leverera två nya elpannor, nytt pannhus, nya transformatorer samt ny elkraftsmatning. Projektet beräknas minska koldioxidutsläppen med cirka 7 000 ton koldioxidekvivalenter per år, samt minska kväveoxidutsläppen. 

undefined
Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.

Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket konstaterar att denna satsning kommer att bidra till en klimatneutral och konkurrenskraftig metallindustri i Västerbotten. 

– Det är viktigt, inte bara för Västerbotten utan för hela Sverige, och gör att vi kommer närmare klimatmålen i Parisavtalet, säger hon i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!