Dianova Lapstone startades i Boden 1993 av entreprenören och innovatören Christer Idesam som utvecklade processen för att skapa det ultimata diamantbrynet. Med dess hjälp kan man skärpa de flesta skärande verktyg som knivar, saxar, yxor och stämjärn och brynet klarar även hårda material.
2011 övertogs företaget av Kent Östlund som flyttade tillverkningen till lokalen i Skelleftehamn där Utternbåtar tidigare hade sin fabrik.
2018 kom Ola Pettersson in som ny ägare och han och hans familj flyttade sommaren 2020 från Stockholm till Skellefteå.
– Jag är uppväxt på Sunnanå och det var rätt tid för oss att lämna storstan, berättar Ola.
Han började sin bana inom IT-branschen med Data Ductus som första arbetsgivare.
– Efter något år i Australien, där jag också arbetade som programmerare, flyttade jag till Stockholm och 2010 startade jag IT-konsultbolaget Toggle tillsammans med en tidigare kollega."
Han är en av tre delägare i bolaget som har tio anställda.
– Men jag hade ledsnat på livet som IT-konsult och ville istället satsa på en fysisk produkt och samma dag som jag fick veta att Dianova Lapstone var till salu bokade jag ett flyg upp till Skellefteå och slog till direkt. Att slipa knivar gjorde jag med en Kirunaslip tillsammans med morfar så det hade jag en mycket positiv känsla för.
Han berättar att under första verksamhetsåret handlade det mycket om att renovera verkstaden och att lära sig tekniken.
– Jag skaffade också en del nya maskiner som gjorde att vi kunde tillverka snyggare produkter. Vi har ett mycket bra samarbete med T2 i Skellefteå kring 3D-printing av slipjiggar och jag tar också emot praktikanter från dem.
När det blev full fart på verksamheten anställde han Khaled Sarhan, som ursprungligen kommer från Irak och därefter rekryterade Ola Eyob Berhe som har sina rötter i Eritrea.
Han har arbetat hårt med att utveckla webbshoppen och nu har de också kommit igång med försäljning via Amazon i USA. Stora återförsäljare i Sverige är exempelvis Clas Ohlson och Granngården som säljer Dianova Lapstones brynen.
Förra året tillverkade och sålde företaget 25 000 brynen.
– I år kommer vi att öka tillverkningen med 50 procent och siktet är inställt på att ha ökat med 300 procent inom tre år, avslutar Ola Pettersson.