Efter kritiken mot vintersimmet: ”Det hör till”

Blödande deltagare och mycket is i vaken. Dessutom nästan 20 minusgrader i luften. Efter årets upplaga av vintersimmet har en del deltagare haft kritik mot eventet. Arrangören Jarkko Enqvist tar den med ro. "Alla som har vinterbadat någon gång har upplevt det. Det hör till", säger han.

Under vintersimmet hade funktionärerna fullt upp med att hålla undan is ur vaken.

Under vintersimmet hade funktionärerna fullt upp med att hålla undan is ur vaken.

Foto: Donna Richmond

Skelleftehamn2024-02-16 20:00

Arrangörerna bakom vintersimmet, Mörkrets och Kylans Glada Vänner, är nöjda med årets tillställning. Trots flytten från centrum till Skelleftehamn hittade publiken till eventet och Jarkko Enqvist menar att de delvis betedde sig lite annorlunda mot tidigare år.

– I stan har det varit ett annat flöde av folk som kommer och går, men här var folk kvar länge och trivdes.

undefined
Årets vintersim var en kylslagen upplevelse, med lufttemperatur omkring minus 20 grader.

Tidigare år, när tävlingen arrangerats i stan, har vattnet genom sista vattenkraftverket i älven dragits ner under tävlingens gång. Men i år fick man höra att det inte var möjligt på grund av elproduktionen. Och så kommer det att vara kommande år också. 

– Vi hoppas ha hittat en mer permanent plats att kunna bygga Nordens finaste vintersimsplats i Kurjoviken, säger Jarkko Enqvist.

Norran har varit i kontakt med deltagare och publik som vittnar om att personer blödde när de kom upp ur vattnet på grund av isen i vaken. Det är något man som vintersimmare räknar med, menar Jarkko Enqvist.

– Skarpisen gjorde att folk blödde. Det har alla som vinterbadat upplevt någon gång. Jag anser att det hör till, de tävlande som är erfarna räknade med isbildningen. Vi försökte hålla undan isen så den inte blev tjock, men nedfrysningen kan vi inte hindra, säger Jarkko Enqvist. 

Lördagens vintersim arrangerades i bister kyla. Enligt SMHI uppmättes 27 minusgrader på morgonen och cirka 20 minusgrader mitt på dagen. Men att ha någon nedre gräns temperaturmässigt för när det skulle kunna bli farligt för deltagarna att vara med är inte aktuellt. 

– Första året var det 36 minusgrader på morgonen, men vattnet är ju kring nollan. Det är ingen idé att inte köra på grund av kylan, då faller ju hela idén med vintersim, säger Jarkko Enqvist.

Problemet uppstår snarare när ovana vinterimmare inte går in i värmen tillräckligt snabbt efter doppet. Men det har inte rapporterats några incidenter från årets sim som Jarkko Enqvist hört talas om.

– En incident skulle vara om nybörjarna inte går in i värmen. De känner sig varma efter att ha simmat så de går inte in. Jag brukar säga att man blir inte förkyld i vaken, men efteråt kan man bli det.                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!