Beskedet om varslet meddelades på ett stormöte. Vissa anställda deltog fysiskt på plats, andra via länk.
När Norran några timmar senare pratade med anställda utanför grindarna på Rönnskär sa flera att beskedet är tråkigt, men inte helt oväntat.
– Vi har vetat ett tag att det behöver göras kostnadsbesparingar, det har varit en del fokus på det, sa Felicia Holmqvist, som jobbar som inköpare.
Hur är stämningen på jobbet?
– Man känner av att det är lite låg stämning, det har märkts den senaste tiden.
En annan anställd, som vill vara anonym, sa också att varselbeskedet inte är oväntat.
– Men jag trodde inte att det skulle vara så här stort. Jag förstår att bolaget behöver slimma i organisationen. Jag hade också förstått att det skulle komma något typ av besked, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle handla om ett så stort varsel som 200 personer.
– Samtidigt är känslan lite att ”det är som det är”. Jag tror att folk är lite avtrubbade efter branden häromåret. Efter informationsmötet nu i dag sades det inte så mycket, det var mer att ”ja, men ska vi gå och jobba grabbar?”.
Hur många tjänster som faktiskt kommer att försvinna är inte klart. Förhandlingar ska nu inledas mellan fackförbund och arbetsgivare. Bolaget hoppas att förhandlingarna ska vara klara under det andra kvartalet i år.
Ronnie Allzén, klubbordförande på IF Metall, sa på måndagseftermiddagen att medlemmar har frågor om vad som händer framöver.
– De är oroliga. ”Vad innebär det här för mig?” ”Hur ser det ut?” Tyvärr har vi inga jättetydliga svar ännu. Det är jättetråkigt. Vi hade inte hoppats på något sådant här.
Boliden Rönnskär varslade om uppsägning senast sommaren 2023 efter att elektrolysverket brunnit ned till grunden. Det varslet rörde 190 tjänster. Efter förhandlingar stod det klart att cirka 100 tjänster skulle försvinna.
Fakta: Varslet
Boliden Rönnskär varslar om uppsägning av 200 tjänster.
– Vi är i en väldigt utmanande situation givet vår lönsamhet. Det är oerhört tungt att komma med det här beskedet, men vi måste agera för att säkra Rönnskärs framtid, säger platschefen Linn Andersson.
Bolaget listar tre orsaker till utmaningarna:
• En global överkapacitet på kopparsmältverkssidan
• Världsläget med inflation och konjunktursvängningar
• Råmaterialbrist på marknaden som bland annat orsakar låga behandlingslöner
I dagsläget arbetar cirka 870 personer på Rönnskär.