Thomas Lindgren och Ulf Marklund vandrar sakta från Maskinhuset i Sävenäs västerut mot Sundgrundsbron. Båda, som är styrelseledamöter i föreningen Kustnära Utveckling, är födda och uppvuxna i Skelleftehamn. Ulf Marklund bor fortfarande kvar. Thomas Lindgren är bosatt i Skellefteå, men har sin sommarstuga på en ö utanför Näsudden.
Föreningen Kustnära Utveckling har funnits i drygt tio år och har ett 30-tal medlemmar, såväl företag som privatpersoner, vilka alla verkar för att utveckla området vid Skellefteälvens mynning med Skelleftehamn, Örviken och Ursviken. Den har till exempel initierat Örjanskalaset och flottningsmuseet i Örviken.
– Vi bildades för att kunna gå fram med en gemensam röst, berättar Thomas Lindgren.
– Vi såg också möjligheten att området skulle kunna växa, fortsätter Ulf Marklund.
Bland målen har bland annat funnits ett tydligt bild att det ska ske en tillväxt genom nya bostäder.
Både Marklund och Lindgren är glada över att det dåliga rykte som Skelleftehamn hade för ett 20-tal år sedan nu i stort har tvättats bort.
– Skelleftehamn har haft en dålig klang. Vi har jobbat för att bättra på ryktet då det mesta av den bilden ligger bakåt i historien, konstaterar Ulf Marklund, som var en av grundarna till företaget Railcare med huvudkontor i oljehamnen.
Duon var också med tidigt som pådrivare för att något skulle ske med området mellan Sävenäs och Sundgrundsbron där den kommande bomässan nu är tänkt att ske 2025 eller 2026.
– Skellefteå kommun har aldrig varit emot att något skulle hända utan det är strandskyddet som har satt stopp. Hade det inte funnits med ett regelverk om 100 meter från vattnet hade något skett här för många år sedan, förklarar Ulf Marklund.
I dag finns ett antal små äldre stugor samt en igenväxt fotbollsplan, Kamratallen, på området som till stora delar består av sly.
Arkitekten Thomas Sandell, uppvuxen i Ursviken, presenterade visionen om en modern fiskeby med hus av trä, med en utvecklad strandpromenad och bryggor vid älven, då planerna på bomässan blev kända i januari i år.
– Jag hoppas att promenaden blir asfalterad där så att jag kan gå med rullator och se på alla hus då allt är på plats, ler Ulf Marklund.